Uppgifter: Stora problem med arbetsmiljön på Senior Material

Tidningen Dagens Arbete berättar om stora brister i arbetsmiljön på Senior Materials fabrik i Eskilstuna, där de kinesiska medarbetarna beskrivs som värst utsatta. Senior avfärdar uppgifterna som rykten – och anklagar Dagens Arbetes källor för "nästintill rasism".

Senior Material i Eskilstuna anklagas i en rad artiklar i facktidningen Dagens Arbete för omfattande arbetsmiljöproblem.

Senior Material i Eskilstuna anklagas i en rad artiklar i facktidningen Dagens Arbete för omfattande arbetsmiljöproblem.

Foto: Niklas Holm/skärmklipp (montage)

Eskilstuna2024-08-27 15:32

Nyheten i korthet

  • Facktidningen Dagens arbete rapporterar om påstådda arbetsmiljöbrister på Senior materials fabrik i Eskilstuna, där kinesiska anställda påstås vara värst utsatta.
  • Senior materials avfärdar anklagelserna som "ryktesspridning baserat på fördomar och nästintill ren rasism".
  • Dagens arbetes källor inkluderar nuvarande och tidigare anställda som vittnar om otillräcklig ventilation, tunga lyft och arbete med maskiner utan CE-märkning.

Facktidningen Dagens Arbete (DA) har i flera artiklar granskat det kinesiska företaget Senior Materials och dess dispens för att årligen släppa ut som mest 900 ton av det hälso- och miljöfarliga ämnet metylenklorid från sin fabrik i Eskilstuna. 

Nu har DA pratat med nuvarande och tidigare anställda på företaget, som vittnar om bristande arbetsmiljö i flera avseenden. Bland annat påstås företaget ha ett bristande säkerhetstänk, där personal får arbeta med maskiner som inte är CE-märkta, göra tunga lyft och utföra jobb i miljöer med otillräcklig ventilation. Dessutom ska bolaget ha låtit kameraövervaka de anställda.

De kinesiska arbetarna ska vara mest utsatta, enligt DA:s källor. Enligt flera av medarbetarna som tidningen pratat med arbetar kineserna mer än vad som är tillåtet enligt svensk lag, och ska dessutom ha sovit över på fabriken.

Enligt uppgifter till DA kan de kinesiska kollegorna också tjäna så lite som mellan 3 000 och 5 000 kronor i månaden. En tidigare medarbetare från Kina säger till DA att:

– Min lön betalades av ett lokalt företag (i Kina, reds anm) och medan jag var i Sverige fick jag en lön motsvarande svensk minimilön. För den sista månaden, som jag fick när jag kom tillbaka till Kina, fick jag däremot mindre än halva minimilönen, trots att vi jobbat mycket övertid.

Och:

– Under min sista månad i Sverige jobbade jag 15 timmar varje dag. Det var tröttsamt, även om sådana arbetsdagar inte är ovanliga i Kina. Vi fick ingen ersättning för denna övertid.

undefined
Senior Material har sitt Europakontor i Svista utanför Eskilstuna.

Senior Material avfärdar kategoriskt kritiken. Till Dagens Arbete skriver HR- och kommunikationschefen Cecilia Vallin att Dagens Arbetes uppgifter om de kinesiska arbetarna "gränsar till arbetsplatsskvaller och ryktesspridning baserat på fördomar och nästintill ren rasism".

När Eskilstuna-Kuriren/Strengnäs tidning ringer upp säger Cecilia Vallin att hon inte vill prata om anklagelserna om rasism, utan om de arbetsmiljöbrister som Senior anklagas för.

Hon menar att det handlar om grundlösa påståenden från facktidningens sida.

– De har inte kunnat visa någon dokumentation, inga foton, ingen mejlkorrespondens eller liknande som hänvisar till de här påstådda arbetsmiljöbrotten. Därför ser jag det som spekulation och ryktesspridning, säger Cecilia Vallin.

Hon tillägger:

– Får vi kännedom om något eller riktiga belägg skulle vi självklart ha tagit fram en åtgärdsplan för det.

Källor säger till Dagens Arbete att de kinesiska arbetarna har andra arbetsvillkor än de svenska?

– Det stämmer inte alls. Alla våra anställda är anställda under samma former. Alla är anställda under kollektivavtalet och har anställningsavtal från teknikföretagen.

Det sägs att ni utnyttjat ett "kryphål" i lagstiftningen och att de kinesiska arbetarna saknar svenska anställningsavtal?

– Alla som arbetar här har ju ett arbetstillstånd. De får inget arbetstillstånd om de inte har ett svenskt anställningsavtal.

Kinesiska arbetare jobbar fyraskift?

– Nej. Vi har tre skift och det är det vi har förhandlat och det är det vi arbetar efter.

De tjänar betydligt mindre än sina svenska kollegor?

– Då hade de inte fått arbetstillstånd.

undefined
Senior Material bygger en andra fabrik i Eskilstuna.

De kinesiska medarbetarna har vid tidpunkter fått sova över på fabriken?

– Det är inte tillåtet att övernatta på fabriken. Självklart inte. Det är väldigt svårt att tro att någon skulle ha gjort. Däremot har vi, precis som många andra stora bolag, övernattningslägenheter precis här i närheten av fabriken, som är för kortvariga vistelser eller tjänsteresor.

Och de används då även av fabriksarbetare?

– Ja.

I uttalandet på Seniors hemsida skriver företaget att "om det skulle framkomma konkreta belägg för de anklagelser som framförs, kommer Senior Materials omedelbart initiera en intern utredning för att fastställa vilka personer som brutit mot företagets säkerhets-, personal- och sekretessregler".

Det kan tolkas som att ni kommer initiera en utredning av vilka personer som kan ha berättat det här för Dagens Arbete?

– Nej, absolut inte. Källskyddet är jättestarkt i Sverige. Man får ju prata med media om man vill det. Så det är nog bara en tokig formulering. Vi har nu också ändrat det så det inte ska misstolkas.

Flera medarbetare hävdar att de arbetar i maskiner som inte är godkända med CE-märkning?

Det stämmer inte heller, säger Cecilia Vallin.

– Vi har en CE-konsult som varit med oss jättelänge, och två säkerhetskonsulter som också säkerställer att vi följer alla lagar och regler och att vi har en trygg och säker arbetsmiljö för våra medarbetare.

Vad gäller påståendet att ventilationen ibland stängts av säger Cecilia Vallin att det kan ha hänt, men att det i de fallen inte varit för att, som Dagens Arbete skriver, spara el.

– Vi hade till exempel ett strömavbrott häromdagen. Det kan ju hända överallt. Det är inte så att vi stänger av för att spara på kostnader.

undefined
Cecilia Vallin, HR- och kommunikationschef på Senior Material Europe.

Och påståendet att ni kameraövervakar era anställda?

– Vi har satt upp kameror i våra korridorer och vid in- och utgångarna. Det är för vår personals säkerhet. Och helt i enlighet med GDPR, säger Cecilia Vallin och tillägger att kamerorna för närvarande inte är igång, då det pågår förhandlingar med facket.

Men ni har alltså inga kameror som övervakar arbetare i produktion?

– Nej. Det som sattes upp i produktionsutrymmena, så som det står i artikeln, är en wifi-förstärkare. Det finns inga kameror där inne.

Pågår det mycket ryktesspridning på Senior?

– Inte hos oss. Jag tycker att våra anställda är våra absolut bästa ambassadörer. De ger en rättvis bild av hur vi har det här. Vad som sägs ute på stan, det vet inte jag.

undefined
Eva Burman, chefredaktör och ansvarig utgivare på Dagens Arbete.

Eva Burman, chefredaktör och ansvarig utgivare för Dagens Arbete, är säker på sina källors trovärdighet.

– Vi har pratat med en lång rad av varandra oberoende källor, som beskriver samma saker. De är anonyma för läsaren, men inte för oss. De flesta av uppgifterna som källorna beskriver i artiklarna är anmälda till Arbetsmiljöverket, skriftligt. Osäker kemikaliehantering, tunga lyft, CE-märkning och arbetstider. 

Hon fortsätter:

– Källorna berättar att de lyft problemen med arbetsgivaren. Våra källor beskriver hur kinesiska arbetare haft helt andra anställningsvillkor än de svenska. Vi har också pratat direkt med en kinesisk anställd som bekräftar bilden om långa arbetspass, dåligt betalt och övervakning, säger Eva Burman.

Fotnot: Eva Burman har tidigare varit chefredaktör och ansvarig utgivare för Eskilstuna-Kuriren/Strengnäs tidning.

Rättelse: I den ursprungliga versionen av artikeln stod det att Senior anklagar Dagens Arbete för rasism. Det har nu ändrats, efter påpekande från Cecilia Vallin, till att Senior anklagar Dagens Arbetes källor för "nästintill rasism".

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!