I Sverige finns det cirka 4,5 miljoner personbilar och två tredjedelar av dessa uppskattas fultvättas. Under ett år blir det cirka 15 miljoner fultvättar vilket ger stora konsekvenser för vårt vatten.
– Det handlar mest om dagvatten, det är jätteviktigt att det smutsiga vattnet inte hamnar i dagvattenbrunnarna. Det vattnet leds bort och renas inte och kan hamna i våra sjöar och vattendrag. Allt avloppsvatten renas innan det går vidare, förklarar Anna Bogren, arbetsledare för process och teknik inom vatten- och avloppsproduktion på Eskilstuna Energi och miljö, EEM.
På ett smutsigt fordon finns det många farliga ämnen. Det handlar bland annat om olja, giftiga tungmetaller, asfaltsrester och andra svårnedbrytbara kemikalier.
– Det är mycket gifter som man spolar av när man tvättar bilen. I de flesta områden där man tvättar sin bil hemma är det ofta asfalt och då rinner tvättvattnet ner i en dagvattenbrunn. I en bilhall renas allt vatten, det är jättestor skillnad. Många tvättar tyvärr bilen hemma och sammanlagt blir det stora mängder av metaller som hamnar i naturen, säger Anna Bogren.
Det händer att de får samtal om att någon tvättar bilen fel.
– När folk ringer till oss om fel är det oftast ett företag som tvättat av arbetsfordon på fel ställen. Jag har inte hört att folk ringt om att grannen tvättar fel, avslutar Anna Bogren.