De senaste dagarna har det varit halt på både gator och vägar. Det innebär att tunga sop- och slambilar får svårt att ta sig fram i vissa områden. Energi och miljö går nu ut och uppmanar vägföreningar att sanda vägarna på landsbygden, för att undvika förseningar i sophämtningen.
– När det först blir kallt, sedan regnar och sedan blir kallt igen bildas isgata. Då blir det jättetufft att köra sidlastare på landet, säger Jari Backeliv som är avdelningschef för transport hushåll och ansvarar för insamlingskärlen på Energi och miljö.
Snön som väntades under onsdagen skulle däremot underlätta situationen.
– När det kommer nysnö blir det kärvare och lite lättare att komma fram.
Under vinterns dåliga väglag händer det att exempelvis sopbilar kör i diket och måste bärgas, vilket kan ta flera timmar.
– Det är en arbetsmiljöfråga för våra chaufförer. De måste göra riskanalyser – ska man köra in på den här smala vägen när man riskerar att hamna i diket och skada både sig själv, bilen och vägen?
Kunder som bor längs problematiska sträckor kan få sin soptunna flyttad till en större väg under vintern, för att det ska bli lättare att tömma den.
Jari Backeliv har flera konkreta uppmaningar till boende både i stan och på landsbygden om det kommer snö:
– Skotta rent runt kärlet så att vi kan lyfta upp det. Ta också bort snön från locket. Det hamnar annars i facken på sidlastarna och rinner ner till armen som ska lyfta kärlen och kan orsaka problem.