Upprop mot kommunens skogspolitik: "Det pågår rovdrift"

Eskilstuna måste agera nu för att rädda de sista skyddsvärda skogarna i kommunen. Det menar ett 30-tal privatpersoner och föreningar i ett upprop till kommunstyrelsen. ”Kommunen borde säga ifrån och säga emot”, säger en av initiativtagarna.

Avverkningshotad skog i Hedlandets naturreservat.

Avverkningshotad skog i Hedlandets naturreservat.

Foto: Michael Lander

Eskilstuna2021-08-27 07:00

Bakom uppropet står bland annat Klimatklubben i Eskilstuna, medlemmar i Naturskyddsföreningens skogsgrupp i Sörmland, talesperson i föreningen Skydda skogen och boende i Hedlandet, Näshulta och Bälgviken.

Undertecknarna poängterar att Eskilstuna kommun är medlem i Föreningen Sveriges ekokommuner och menar att kommunen i dagsläget inte lever upp till det åtagandet.

– I Eskilstuna kommun pågår rovdrift- ständiga kalavverkningar, radikal markberedning, stenbrott och vägbyggen. Kommunen måste försöka bromsa omvandlingen till industrilandskap innan det är för sent, säger initiativtagaren Kristina Bäck till tidningen. 

Som exempel på skadlig exploatering nämner hon Sveaskogs avverkning i Hedlandets naturreservat och det planerade bygget av en vindkraftspark strax intill.

undefined
Kristina Bäck, initiativtagare till uppropet, som undertecknats av bland annat Klimatklubben i Eskilstuna, medlemmar i Naturskyddsföreningens skogsgrupp i Sörmland, talesperson i föreningen Skydda skogen och boende i Hedlandet, Näshulta och Bälgviken.

– Det kommer att radera ut natur- och kulturvärden som inte går att återställa. Kommunstyrelsen har fått information men inte agerat, tvärtom är de positiva. Sveaskog har kalavverkat och markberett och planerar att avverka ännu mer av skogen för produktion, säger Kristina Bäck, som menar att kommunen borde värna om reservatet som är ett viktigt rekreationsområde.

Ett annat exempel som tas upp i uppropet är Bälgviken, där användningen av förorenade fyllnadsmassor enligt undertecknarna riskerar att förstöra en vattentäkt.

– En markägare har gjort jättehyggen, stenbrott, vägar samt använt förorenade massor. Kommunen har inte agerat för att stoppa detta trots att de fått information om det och är tillsynsansvariga för vattentäkten, säger en mycket kritisk Kristina Bäck.

Vad vill ni att kommunen ska göra?

– Kommunen borde säga ifrån och säga emot och agera för klimat och biologisk mångfald så att Sveriges miljömål uppfylls. De kan påpeka där avverkningen går emot uppsatta mål och utöva sitt tillsynsansvar. Det har gått för långt nu när markägare kan kalavverka skogar med skyddsvärda arter utan påföljder.

undefined
Kalhyggen vid Bälgviken.

Kommunstyrelsens ordförande Jimmy Jansson (S) har läst uppropet och säger att man inte får överskatta kommunens makt i frågan. 

– Jag tror att man hoppas och tror att kommunen kan göra mer än vi kan göra. Den allra mesta skogen ägs inte av kommunen, så vi får en lite svår roll. Men vi ska ta fram en ny klimatplan, och där kan vi se hur de här frågorna ska lyftas in.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!