Uppsägningarna kan vara otillåten stridsåtgärd enligt hr-direktören

Tolv sjuksköterskor på Mälarsjukhuset sa i måndags upp sig i protest mot ett omdiskuterat åtgärdsprogram. Det kan vara otillåten stridsåtgärd, menar hr-direktören Solveig Lampe.

Eskilstuna2016-05-24 14:06

Eskilstuna-Kuriren berättade i går om massuppsägningen på Mälarsjukhuset där tolv sjuksköterskor på infektions- och lungkliniken sagt upp sig.

Den största anledningen till missnöjet rör landstingets åtgärdspaket som ska få personal att stanna i landstinget Södermanland. Paketet innebär bland annat att erfarna sjuksköterskor ska få en löneökning på i snitt 3 500 kronor i månadslön. Men infektions- och lungkliniken omfattas inte av paketet, trots att arbetsbelastningen även där är hög.

– Det drogs en gräns och det gjordes i ett beslut där både politik och tjänstemän var med. Men det fanns underlag för hur gränsdragningen såg ut och på vilka avdelningar det har varit mest bekymmersamt för övertid och överbeläggning, säger Solveig Lampe, som är hr-direktör på landstinget Södermanland.

Hon säger att hon förstår sjuksköterskornas besvikelse och att det är jättetråkigt att de är så missnöjda att de valt att säga upp sig, men påpekar också att sjuksköterskornas uppsägning kan vara en otillåten stridsåtgärd.

– När man gör det kollektivt är det också på grund av att man vill argumentera för andra villkor. Det kan vara otillåten stridsåtgärd och det behöver vi kika lite på, säger Solveig Lampe.

– Det här är ingen stridsåtgärd, vi bryter inget kollektivavtal. Det här är det sista vi kan få till för att åstadkomma en förändring, säger Victoria Jonsson, en av sjuksköterskorna som sagt upp sig.

Hon poängterar att det i första hand är för patienternas skull de väljer att säga upp sig. De anser att de inte kommer kunna leva upp till konkurrensen på avdelningarna som fått löneförhöjningar. De är rädda att personal kommer att lämna och att fler vårdplatser försvinner. Vilket, enligt sjuksköterskorna, kan innebära en sämre vård och en ren livsfara för patienter med sjukdomar som kol, tuberkulos och cancer.

– Vad ska vi göra? Vi upplever att det inte är patientsäkert att jobba som vi gör nu. Vi har försökt få igenom det här tidigare. Vi kan inte stå för den här vården, säger Maria Tollbo, en av sjuksköterskorna som varit med under processen och som nyligen sade upp sig då hon fick ett annat jobb.

På tisdagseftermiddagen höll infektions- och lungkliniken ett krismöte där cheferna informerade den personal som inte kände till vad som hänt. De sjuksköterskor som Eskilstuna-Kuriren har pratat med uppfattade sina chefer som oroliga över situationen men att de stöttade deras beslut.

– Det är en oerhört svår situation men vi ska göra allt i vår makt för att lösa situationen. Vi vill ha kvar dem på kliniken och min uppfattning är att de flesta, eller alla, vill vara kvar här, säger Göran Stenlund, som är verksamhetschef på infektions- och lungkliniken.

Missnöjet över situationen i vården gror även på andra håll. Specialistsjuksköterskor i Nyköping har även de kritiserat åtgärdspaketet och att det inte gäller alla avdelningar. Barnavdelningen på Mälarsjukhuset kritiserar i ett brev till landstingets politiker och landstingsledningen programmet och beskriver det bland annat som diskriminerande:

"Åtgärdsprogrammet är inte bara orättvist utan också en ökad risk för våra kliniker att bli ännu mer svårbemannade, dels för att personal söker sig bort till högre lön men också att ingen söker sig till vår arbetsplats."

Florean Pietsch som är divisionschef för medicin i landstinget Sörmland, där infektions- och lungkliniken ingår, kommer under nästa vecka träffa både klinikcheferna och sjuksköterskorna på avdelning 36 för att diskutera situationen.

– Det är en väldigt tråkig utveckling som är allvarlig för infektionskliniken och för deras verksamhet, säger Florean Pietsch.

Tycker du fortfarande att paketet är en bra åtgärd?

– Gränsdragningar gör alltid att det är någon som inte får ta del av något och det leder till sådana här konsekvenser. Men när vi påbörjade arbetet var det här ett bra förslag. Man måste dra en gräns och det har skett mellan vårdförbundet och det utskott som ledde förhandlingarna, säger Florean Pietsch.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!