Åtta aktörer bjuder på smakprov: "Ska få skagen"

Den välkända smakvandringen är tillbaka i Eskilstuna. Åtta aktörer deltar i sommarens upplaga. Några av de nya är konditori Janeling och Trädgårn. "Krögarna gör det tillsammans för att lyfta Eskilstuna som matstad", säger Ninni Bander, projektledare för Moveat.

Snart är Moveat tillbaka i Eskilstuna. Janeling, Trädgårn och ett besök hos Vinäger ingår i smakrundan. Om det är fint väder kommer glassen på Janeling serveras utomhus, ur den gamla glassvagnen. Håkan Larsson, konditor på Janeling, hade själv velat gå rundan om han inte behövt jobba vid tillfället.

Snart är Moveat tillbaka i Eskilstuna. Janeling, Trädgårn och ett besök hos Vinäger ingår i smakrundan. Om det är fint väder kommer glassen på Janeling serveras utomhus, ur den gamla glassvagnen. Håkan Larsson, konditor på Janeling, hade själv velat gå rundan om han inte behövt jobba vid tillfället.

Foto: Fanny Lindblad

Eskilstuna2022-05-14 17:18

Efter en lyckad premiär förra året är Moveat tillbaka i Eskilstuna. 

– Vi kommer ha med en hel del nya aktörer så det blir en härlig blandning. Alla känns väldigt peppade på att vara med – både krögare och gäster, säger Ninni Bander, projektledare för Moveat, som arrangeras i samarbete med Position Eskilstuna.

Även i år ingår åtta matställen i konceptet och evenemanget går av stapeln mellan klockan 11 och 17, lördag 4 juni. De som köpt biljetten bjuds på smakprov hos Restaurang Trädgårn, Ostbiten, Gränden Ristorante, Vinäger, Konditori Janeling, Kin kitchen och två i nuläget oannonserade aktörer.

undefined
"Krögarna gör det tillsammans för att lyfta Eskilstuna som matstad", säger Ninni Bander, projektledare för Moveat. Hos varje aktör bjuds det på ett smakprov och biljetter finns för 320 gäster.

Konceptet finns i flera städer och målet är att det genomförs två gånger per år just i Eskilstuna, berättar Ninni Bander.

– Gästerna bestämmer själva i vilken ordning de besöker restaurangerna och de navigerar sig genom vår Moveat-app. Starten kommer vara på Trädgårn och sedan går man i egen takt och ordning under dagen. Aktörerna bestämmer själva vilket smakprov det blir. Det kan ofta vara en signaturrätt eller något nytt de vill testa på menyn, säger hon. 

Några som gör premiär i årets upplaga är Konditori Janeling. 

– Det var en hit förra året och de vill gärna ha med oss här i år och vi tyckte att det lät spännande. Vi har ju vår grymma glass, vår egengjorda gelato, så vi kör på den, säger Morgan Lindberg, delägare i Janeling.

undefined
Konditor Håkan Larsson är med och skapar Janelings gelato.

Konditor Håkan Larsson är en av gelatomästarna på bageriet och varken han eller Morgan Lindberg vill avslöja vilka glassmaker som det kommer bjudas på. 

– Det blir en bra anhalt att avsluta med glass efter maten, säger Håkan Larsson.

Ett annat nytt inslag är Trädgårn – där även gästernas första stopp görs. 

– Gästerna ska få skagen, vi tycker att det passar som förrätt eftersom det är hos oss de börjar, säger Carina Adolfsson, som äger restaurangen. 

undefined
"Vi tänker att folk får sitt första lilla smakprov hos oss med vin eller öl som passar till", säger Carina Adolfsson på Trädgårn. Maten ingår i biljetten, men inte drycken.

Hon ser fram emot eventet och som en möjlighet att fler får upp ögonen för verksamheten. 

– Jag tycker att det är ett roligt evenemang och såklart ett sätt att marknadsföra sig på hos gästerna. Det finns fortfarande många som inte har varit på Trädgårn. Sedan är det kul att det händer något i stan, säger hon.

Biljetter finns på arrangörens hemsida.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!