Wrun – ett hållbart inredningsföretag

Med en tydlig hållbarhetsprofil och stort fokus på återbruk sticker Eskilstunaföretaget Wrun ut på design- och inredningsmarknaden. "Det här är en bra stad där mycket går åt rätt håll och här vill vi växa", säger trion bakom bolaget.

Sofia Larsson, Sofia Oinonen och Lisa Axelsson driver design- och inredningsbolaget Wrun tillsammans.

Sofia Larsson, Sofia Oinonen och Lisa Axelsson driver design- och inredningsbolaget Wrun tillsammans.

Foto: Joakim Serrander

Eskilstuna2020-11-25 06:05

Det som började med ett företag i projektformen Ung Företagsamhet förfinades och blev för ett år sedan registrerat som aktiebolag. Sommaren 2019 tog klasskompisarna Lisa Axelsson, Sofia Oinonen och Sofia Larsson studenten från Rekarnegymnasiet, där de läste ekonomiprogrammet med företagarinriktning och sedan dess har målsättningen varit klar.

– Vi ska etablera oss som inredningsföretaget med en tydlig hållbarhetsstämpel. Samtidigt hoppas vi kunna uppmuntra fler unga och i synnerhet tjejer att starta och driva eget företag, säger Sofia Oinanen.

Sedan starten för ett år sedan har Wrun tagit sig an en rad uppdrag och fler hade det kunnat bli om inte coronapandemin brutit ut.

– I början av året hade vi fler lovande kunder på gång och många tryckte på pausknappen när pandemin tog fart. För oss blev det ett bra tillfälle att göra sådant som vi inte hunnit med tidigare, som till exempel att leta efter lämpliga leverantörer och ta oss an ett och annat homestyling-uppdrag, säger Sofia Larsson.

undefined
Wrun gillar att ta ut svängarna när de får ett uppdrag.

Design och inredning engagerar dem alla, men av taktiska skäl har de fördelat sina roller i verksamheten. Medan Lisa Axelsson fokuserar på marknadsföring, webb och sociala medier, sköter Sofia Oinonen kontakten med kunder och leverantörer och Sofia Larsson lägger en stor del av sin arbetstid på att scanna av andrahandsmarknaden på lämpliga återbruksprodukter.

– Det blir en hel del inköp av begagnade stolar, vaser, ljusstakar och armaturer, men också större prylar. När vi startade köpte vi in ett växthus som vi lät göra om till en industrivägg och en gammal kökssoffa har tillsammans med mässing från metallåtervinningen blivit en bardisk, berättar de.

Bland kunderna återfinns bland andra RG fastigheter, Mälardalen Asset Management och Hifab byggprojektledaren.

– Vi har flera spännande uppslag på gång. Bland annat jobbar vi på att hitta ett recept för att ta hand om centrumdöden, säger Lisa Axelsson.

undefined
Inredningsuppdrag till bostadsrättsföreningen Förstlingen.

Deras tro på Eskilstuna som en hållbar stad går inte att ta miste på och de ser ljust på framtiden för centrum.

– Här finns alla förutsättningar för såväl nöjen, aktiviteter och upplevelser. Man ska inte behöva åka till Västerås eller Stockholm för den biten, säger Sofia Larsson.

Just besöksnäringen är också en genre som Wrun gillar att arbeta med. 

– Det är alltid kul att jobba med restauranger. Ofta får man ta ut svängarna och skapa något unikt som både kunden och gästerna kommer ihåg, säger Sofia Oinonen och fortsätter:

– Drömmen är att inreda ett hotell där man tänker hållbarhet i alla nivåer – från maten som serveras till fåtöljerna gästerna sitter i.

undefined
Wrun har sett till en gammal kökssoffa tillsammans med mässing från metallåtervinningen blivit en bardisk.

En stor del av arbetet, med tillhörande kundmöten och planering, sker i Valvets lokaler där trion tillbringar åtskilliga timmar varje dag.

– Det är en perfekt plats för oss. Till en början sökte vi stipendium som nytt företag för att få verka härifrån. Sedan ett drygt halvår tillbaka är vi ordinarie medlemmar i Valvet och det betyder mycket, säger Sofia Larsson.

Var är ni om fem år?

– Då har vi etablerat oss som en inredningsfirma med tydligt hållbarhetsprofil och förhoppningsvis är vi den i branschen som många vänder sig till, säger Sofia Larsson.

Wrun ser gärna att människor ändrar sitt beteende när det kommer till inköp av möbler och inredningsprylar.

– Det finns redan för många fördomar om återbruk och de vill vi ta död på. Om 20 procent av landets befolkning handlade inredning av återbruk skulle det minska utsläppen av koldioxid med 340 miljoner kilo varje år. Det motsvarar två miljoner resor med flyg mellan Malmö och Umeå, säger Lisa Axelsson och hänvisar till siffror från Svenska miljöinstitutet.

undefined
Det som började med ett UF-företag under gymnasiet har utvecklats till aktiebolaget Wrun. För Sofia Larsson, Sofia Oinonen och Lisa Axelsson ligger återbruk och hållbarhet högt upp på prioriteringslistan.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!