Trygghet och gemenskap i snabbt växande scoutkår

Trygghet är en viktig utgångspunkt för den växande scoutkåren Sankta Maria Eskilstunas verksamhet. Medlemmarna kommer främst från Råbergstorp, Nyfors och Årby.

Naya Youhanen, Alisar Georgos och Rama Shammas är med i Sankta Maria Eskilstuna scoutkår: "Vi är som en stor familj."

Naya Youhanen, Alisar Georgos och Rama Shammas är med i Sankta Maria Eskilstuna scoutkår: "Vi är som en stor familj."

Foto: Joachim Sorbe

Eskilstuna2023-03-25 11:55

När tidningen besöker scoutkåren berättar 17-årige Fadi Abdulahad att han känner sig trygg hos scouterna. 

– Vi brukar umgås här plus att mina föräldrar känner sig bekväma när jag är på ett ställe som är säkert. Just nu händer det jättemycket i Eskilstuna, säger han. 

undefined
17-årige scouten Fadi Abdulahad är med i musikkåren.

Verksamheten startade som en musikkår med ett 20-tal ungdomar 2015. Scoutingen tillkom 2017. 

– Vi har valt att fokusera på familjen för att om familjen är stark och föräldrarna tror på oss kommer de att skicka sina barn till mötena. Det har vi lyckats med, säger Joy Bartoli som är medlems- och kontaktansvarig i kåren.

Flera av verksamhetens initiativtagare har en bakgrund som scouter. Joy Bartoli var själv scout i hemlandet Syrien innan han kom till Sverige 2015. 

– Ungdomarna ser poliser och skjutningar och sånt här. Vi tänkte så här: Varför ska barnen och ungdomarna, speciellt tonåringarna, slösa sin energi på gatan där de kriminella utnyttjar dem? Varför kan vi inte ta in dem, ta hand om dem och använda deras energi för att bygga ett bättre samhälle?

undefined
Joy Bartoli är medlems- och kontaktansvarig i kåren.

Verksamheten är uppdelad i olika åldersgrupper. De yngsta, 8–9 år, kallas spårare. Sedan följer de äldre åldersgrupperna upptäckare, äventyrare, utmanare, rover och familjescouter.

– Vi har massor av aktiviteter och efter mötena brukar vi spela instrument. Jag tycker också att det är jätteroligt att få erfarenhet av friluftslivet, säger scouten Fadi Abdulahad.

undefined
15-18-åringarna i Sankta Maria Eskilstuna Scoutkår.

När tidningen är med vid 15-18-åringarnas möte på torsdagskvällen är temat hur sociala medier påverkar psykisk hälsa. Joy Bartoli säger att man ofta brukar prata om olika samhällsfrågor. Under mötet diskuterar ett 50-tal ungdomar och deras ledare engagerat och genomför bland annat övningen Fyra hörn där varje hörn i rummet motsvarar ett ställningstagande. Scouterna får välja hörn utifrån olika frågor och sedan berätta om varför de valt att ställa sig just där. 

– Syftet är att de ska våga säga sina åsikter och våga prata framför alla, säger Joy Bartoli. 

undefined
När tidningen besöker scouterna på torsdagskvällen är temat hur sociala medier påverkar psykisk hälsa.

Kåren har ordnat fotbollsturneringar. Ledarna kan också stötta scouterna med läxläsning. 

– Vi hjälper dem med andra personliga problem också, säger Joy Bartoli. 

Verksamheten består även av friluftsaktiviteter som att var ute i naturen och lära sig att sätta upp ett tält. Scouten Alisar Georgos, 17, uppskattar bland annat lägerverksamheten. 

– Man är ute på läger med olika scouter och får lära känna andra folk. Vi blir som en stor familj och har roligt, säger hon. 

– Vi utmanar oss väldigt mycket. Det är mycket med vandringar och hur vi ska lära oss överleva i naturen, säger 17-åriga Naya Youhanen.

undefined
Naya Youhanen, Alisar Georgos och Rama Shammas är med i Sankta Maria Eskilstuna scoutkår: "Vi är som en stor familj."

Scouterna får leka och plocka skräp. Kåren ordnar även fester. 

– För de som är ensamma och inte har några vänner kan det vara en fördel att de får komma hit och lära känna andra och få nya vänner i scouterna, säger Alisar Georgos.

I musikverksamheten får ungdomar öva sig på att spela instrument på olika nivåer. De får lära sig läsa noter och utveckla sitt gehör. Musikkåren har blåsinstrument och trummor. 30-40 ungdomar ingår i kåren som bland annat spelar folkmusik. 

– Jag vill lära andra människor att spela för att jag tycker att musiken är någonting bra som hjälper till att utveckla kulturer, säger George Gabro som är ansvarig för musikkåren som ibland uppträder i samband med olika högtider såsom påsk och nationaldagen. 

undefined
George Gabro är ansvarig för musikkåren.

Scouterna upplever ett uppsving i hela Sverige. Förra året ökade medlemsantalet med hela 4 047 scouter - eller 5,3 procent. Scouterna har nu över 80 500 medlemmar i över 1 000 kårer. 

– Vi har blivit bättre på att berätta om vad barn och unga faktiskt får göra i Scouterna. Fler förstår att scouting är att uppleva små och stora äventyr som ger pirr i magen, puls i bröstet och vänner för livet. Och friluftstrenden håller i sig. Fler vill komma ut i naturen och då är vi ett självklart val för många föräldrar, säger Anna-Karin Hennig, en av Scouternas generalsekreterare.

Scouterna framhåller Sankta Maria Scoutkår Eskilstuna som en av de kårer som ökat mest. Joy Bartoli berättar att kåren idag har cirka 200 medlemmar. Han tror att en stor anledning till att kåren växer är att ledarna tar hand om barnen och ungdomarna på ett bra sätt. 

– Det största hindret för de här barnen är pengarna. Vi har sponsorer som hjälper oss så att vi har en jättelåg medlemsavgift och jättelåg aktivitetsavgift, säger han. 

undefined
Fadi Abdulahad, Elias Georgos, Patrik Mdeieaya och Gabriel Marriki.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!