Upptäckten: Stora mängder cyanid finns i området

Höga halter cyanid har påträffats vid kraftvärmeverket. Stora mängder av det farliga ämnet förmodas finnas i området.

EEM har grävt schaktet i gång- och cykelbanan för att kunna lägga nya kablar.

EEM har grävt schaktet i gång- och cykelbanan för att kunna lägga nya kablar.

Foto: Peter Larsson

Eskilstuna2020-06-04 11:05

"Cyanid blockerar cellandningen och är mycket snabbverkande. Vid inandning dröjer symtomdebuten endast några minuter, efter förtäring allra högst en timme. Risk för koma, kramper samt cirkulations- och andningspåverkan med dödligt förlopp". Så beskrivs riskerna med cyanid i instruktioner till sjukvårdspersonal.

I Eskilstuna finns cyanid och andra ämnen gömda i marken i stora mängder. Föroreningarna är en påminnelse om att stadens stolta industrihistoria har sina mörka sidor.

Avfall och produktionsrester från gamla fabriker dyker återkommande upp som markföroreningar när det grävs i kommunens centrala delar. I slutet av maj påträffades blåfärgade markföroreningar längs Kungsgatan, vid kraftvärmeverket, där EEM gräver schakt för elkablar i gång- och cykelbanan.

undefined
EEM har grävt schaktet i gång- och cykelbanan för att kunna lägga nya kablar.

Cyanidhalten i massorna är mycket hög.

Gränsvärdet för förekomsten av cyanid i mindre känslig mark går vid 1,5 milligram per kilo torrsubstans, att jämföras med det uppmätta värdet som uppgick till 242 milligram per kilo.

Cyaniden i Eskilstuna kan kopplas till ett av de sista reningsstegen när stenkol förvandlas till gas. Gasproduktion pågick på samma plats som nuvarande kraftvärmeverket 1908 till 1984. En del av det bearbetade stenkolet benämndes koks – och såldes som bränsle. En annan del, som innehöll polycykliska aromatiska kolväten, PAH, användes ofta till utfyllning i likhet med slagg och aska.

– Det finns mycket föroreningar i marken här inne på värmeverksområdet, säger Jesper Lymar, som jobbar med miljöfrågor på Eskilstuna Energi och Miljö.

– Det är så pass mycket föroreningar att vi fått ett föreläggande från miljökontoret om att anmäla alla grävningar som görs, och ta fram provtagningsplaner, säger han.

Hur farligt är den här cyaniden?

– Jag är ingen expert på cyanid men ur såväl ett arbetsmiljöperspektiv som ett miljöperspektiv vill man i vart fall inte sprida den, säger Jesper Lymar.

undefined
Under presseningen ligger de cyanidförorenade massorna.

Henrik Kjellin är uppdragsledare på Structor Miljöteknik, som analyserat proverna.

– Det är inte var och varannan provtagning som innehåller cyanid men det förekommer, främst i gamla industriområden.

Någon sanering kring fyndplatsen vid Kungsgatan är inte aktuell. De förorenade massorna ska fraktas till godkänd mottagningsanläggning och kabelschakten fyllas med rena massor. Om kraftvärmeverket skulle ersättas av bostäder, vilket finns med i kommunens framtidsvisioner, måste dock hela området saneras.

Karta: Kungsgatan
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!