Vi har pratat med restaurangägare samt kunder som äter ute mer eller mindre frekvent.
– Vi har höjt runt fem kronor på fem år och man är så klart alltid rädd för att tappa kunder när priset höjs. Vi har 600–800 gäster per vardag och flest på torsdagar. Men trots ganska många gäster är det knappt lönsamt. Vi kör enbart luncher och förra året låg vi back egentligen ända till julborden drog igång, berättar Ove Johansson, chef på Restaurang Fortet.
– Jag kan nog tänka mig att betala upp till tio kronor till och ändå äta ute varje dag när jag jobbar, säger snickaren Richard Berg.
Färsk statistik visar att Sundsvall är den dyraste staden och Kalmar den billigaste vad gäller priserna på dagens. Eskilstuna ligger som fjärde billigast bland de orter som ingått i undersökningen.
Men att priserna ska stanna runt 75 kronor är knappast troligt.
– Teknikutvecklingen på exempelvis industrier gör att en person kan klara det två behövde göra förut. Så funkar det inte här där vi talar om ett yrke som kräver personlig service, säger Björn Arnek, branschekonom på Sveriges hotell- och restaurangföretagare (SHR).