Utredning: Så kan anstalterna bli mer effektiva

Upp till en halv miljard kronor om året skulle kunna sparas på en effektivisering av svensk kriminalvård, bedömer Riksrevisionen. Färre men större anstalter kan vara en väg dit. "Vi har plats för att utöka", säger Peter Kjellin, anstaltschef på Hällbyanstalten.

Klass 1-anstalten Hällby, den högsta säkerhetsklassen bland slutna anstalter, har i dagsläget 98 platser för intagna.

Klass 1-anstalten Hällby, den högsta säkerhetsklassen bland slutna anstalter, har i dagsläget 98 platser för intagna.

Foto: Jens Werner/Arkivbild

Eskilstuna2020-09-03 05:49

En av de främsta slutsatserna i Riksrevisionens granskning är att små, slitna och omoderna anstalter är ineffektiva och kostar onödigt mycket pengar. I dag har anstalterna i snitt 95 platser för intagna. Enligt tillsynsmyndigheten skulle 300 platser innebära lägst kostnad per intagen, skriver TT.

Peter Kjellin är anstaltschef vid klass 1-anstalten Hällby utanför Eskilstuna, där det i dag finns 98 platser.

– Sett över hela Sverige talar man i rapporten om en förbättringspotential om 20 procent vad gäller resurseffektivitet. Sådana siffror kan inte vi se här, men det finns utrymme för vinster, säger han.

undefined
Peter Kjellin, anstaltschef vid Hällbyanstalten utanför Eskilstuna i samband med att tidningen besökte anstalten 2018.

Riksrevisionen talar i granskningen om så kallade stordriftsfördelar. Ett exempel på det – vilket nämns i rapporten – är att klass 1-anstalten Kumla behöver en inpasseringsvakt av i princip samma storlek som en mindre anstalt. Anstalter bedöms kunna bygga ut antalet platser utan att driftskostnaderna ökar i samma utsträckning.

– Utökar du med 50 till 100 procent så behöver du inte utöka överbyggnaden lika mycket. Om vi tar administrativ personal, kansli och stödfunktioner som exempel; där tror jag inte att man behöver bygga ut i samma takt, säger Kjellin och fortsätter:

– Sen ska det nämnas att effektivitet inte bara har med storlek att göra, utan också att man effektiviserar verksamheten lokalt. Vi är den minsta klass 1-anstalten i Sverige, men jag vet att vi har lägst resurser per intagen. Ur det perspektivet är vi rätt effektiva, fast vi är så små.

Han poängterar att anstalten inte har något inflytande över Kriminalvårdens beslut på central nivå, men menar att det inte finns några hinder att öka antalet platser.

– Vi har plats för att utöka. Om vi säger att vi just nu har drygt 100 intagna, eftersom vi har lite dubbelbeläggning (två intagna i en cell reds. anm.), så skulle vi nog kunna växa till mellan 150 och 200 platser totalt.

Vid Eskilstuna kommuns miljöinspektion i slutet av augusti hade Hällbyanstalten 108 intagna, det vill säga tio personer fler än vad anstalten är byggd för.

– Något man inte pratar om är i det läget vi börjar få nu med dubbelbeläggning. Då kostar det pengar. Det finns ett väldigt stort behov att snabbt utöka antalet platser i Sverige, och det tar lång tid. Vi pratar år, säger Kjellin.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!