Det var i början av december tidningen kom i kontakt med flera personer; anställda och tidigare anställda, inklusive fackliga företrädare, på kliniken för reumatologi samt hud- och könssjukdomar Sörmland, med mottagningar på alla tre sjukhusen. De berättade alla samma sak: personal fick sina hängande ögonlock skönhetsopererade av kollegor.
– Det sägs att operationerna utförs i utbildningssyfte, men det har nog gjorts ett tiotal ögonlockskorrigeringar nu, vad vi vet utan något tillstånd från sjukhusledningen. Man undrar hur det ser ut med försäkringar om något skulle hända, sa de.
– Regionen har sedan länge tagit beslut om att inte ägna sig åt kosmetisk kirurgi i den offentliga vården på sjukhusen, och vi nekar patienterna såna ingrepp. Det får man söka sig till privat vård för och betala för själv. Ska vi hålla på med sånt på kvällarna på sjukhuset ska hela länets befolkning också erbjudas operationerna skattefritt.
Efter tidningens artiklar har Region Sörmland utrett påståendena internt. Birgitta Barkne Nilsson, chef för regionens division Medicin, dit hudkliniken hör, kunde på fredagen redogöra för resultatet av utredningen.
– Det var inte lämpligt att utföra de här operationerna, på det sätt de gjordes. Det ingår inte i vårt uppdrag enligt estetisk kirurgi, skönhetsoperationer är inte vår sak. Så rent krasst: Nej, det var inte ok att läkare under utbildning opererade kollegor på kvällstid i våra lokaler. Inte ur etisk synvinkel och inte ur patientsäkerhetsperspektiv.
I de här aktuella fallen, sammanlagt sex kosmetiska operationer på klinikens egna anställda, har ingreppen skett med verksamhetens godkännande i de egna lokalerna, efter arbetstid.
– Jag vill vara tydlig med att läkarna utfört operationerna i bästa syfte. Jag tycker inte vi ska operera våra anställda, nej. De får gå samma väg som övriga patienter. Men vi måste utbilda våra ST-läkare.
– De behöver lära sig ta hand om tumörer vid ögat. Men ska man utbilda ska det ske på arbetstid, med handledning och som organiserad studentundervisning enligt inarbetade rutiner.
För det, säger Birgitta Barkne Nilsson, kan regionen ordna egna övningstillfällen med etiskt prövade och godkända metoder där erfarna medarbetare handleder. Det är också möjligt att skicka medarbetare till sjukhus där dessa ingrepp sker oftare.
– Eftersom det här inte rör sig om ingrepp som görs ofta i Sörmland behöver läkarna öva, men då kan det vara bättre att utbilda dem i samverkan med andra regioner.
Utredningen visar på brist på rutiner.
– Vi behöver ta fram rutiner och säkerställa kompetensutveckling för den här typen av operationer. Och informationen till patienterna i de här fallen borde ha varit skriftlig. Nu har vi inte fått indikation på att någon kommit till skada. Ingreppen har utförts på adekvat sätt, och ansvarsförsäkringen gäller, enligt utredningen.
Men är det inte märkligt att inte all personal informerats ordentligt om syftet med operationerna?
– Jo, säger Birgitta Barkne Nilsson, det är konstigt att de inte kunnat kommunicera bättre.
En av de personer som först larmade tidningen om skönhetsoperationerna kommenterar så här:
– Det känns väldigt bra att allt kommit fram och blivit ordentligt utrett. Vi har fullt förtroende för divisionschefen.