Eskilstuna kommun har i flera år brutit mot lagen. Kommunen har inte klarat av att utreda utsatta barn i den takt som socialtjänstlagen kräver. En barnutredning inleds vid misstanke om att ett barn far illa och utredningen rör skydd, stöd och insatser. Och utredningen måste vara gjort inom fyra månader.
Handlingar som tidningen begärt ut från socialförvaltningen visar att 2 337 av 8 892 färdigställda barnutredningar de tre senaste åren tagit alldeles för lång tid att bli klara. Det innebär att socialtjänsten misslyckats med att utreda 30 procent av alla ärenden – nästan en tredjedel – i tid de senaste tre åren. Rädda barnens sakkunnige rådgivare Erik Ulnes säger att problemet inte är unikt för Eskilstuna kommun men att siffran för kommunen sticker ut.
– Det är viktigt att barn får rätt insatser i tid. Många barn far illa på olika sätt och vissa som inte får hjälp kan exempelvis få leva med våld hemma.
Enligt socialförvaltningens chef Elisabeth Kantor beror problemen på en hög personalomsättning samt fler orosanmälningar. Tidningen har tidigare berättat att 24 socialsekreterare sagt upp sig från de berörda utredningsenheterna sedan januari 2021. Samtidigt har det kommit in cirka 20 000 orosanmälningar bara de senaste tre åren. Anmälningarna som gjorts av polisen, vården, skolan eller, privatpersoner om att barn misstänks fara illa.
Tycker du att socialförvaltningen gör tillräckligt?
– Absolut. Vi jobbar hela tiden på att göra det mest kvalitativa och bästa sociala arbete som vi kan göra. Utredningsenheterna har utmaningar på samma sätt som andra kommuner och jag kommer stå upp för verksamheten varje dag.
Riskerar barn och unga i Eskilstuna att råka illa ut på grund av försenade barnutredningar?
– Konsekvenserna inom varje enskilt ärende kan bli förödande. Men vår genomlysning av de försenade utredningarna visar att det inte är av den karaktären.
Förvaltningens områdeschef Lena Söderqvist Määttä förklarar att man tvingats att fokusera på skyddsbedömning och erbjuda insatser. Ett antal utredningar har alltså varit klara men inte avslutats administrativt.
– Vi har sprungit väldigt mycket på akuta saker. Det är inte så det ska vara och det är inte så vi vill ha det. Trycket på socialtjänsten gör att man hela tiden prioriterar mellan att ägna tid åt en formell slutförning eller ta sig an ett akut inflöde.
Kommunen har sedan januari hyrt in konsulter för att underlätta för utredningsenheterna. I oktober låg notan på drygt en och en halv miljon kronor.
I juni larmades kommunen – genom en visselblåsning – om de försenade barnutredningarna. Förvaltningen sa då till tidningen att man följer lagen gällande utredningstid. Och att en del av fallen har fått förlängningsbeslut. Men så sent som i november, ett par månader efter larmet, fanns det fortfarande 208 försenade barnutredningar. Ett ärende hade varit öppet i drygt 250 dagar vilket är nästan den tredubbla tiden för vad lagen ger utrymme för.
Rädda barnens sakkunnige Erik Ulnes är kritisk.
– Förlängningsbeslut får man enbart i särskilda fall. Lagstiftningen är hård. Att inte dokumentera ärendet i tid är också ett lagbrott. Då blir en rättssäkerhetsfråga i stället.
I september lyftes hundratals utredningar till andra enheter för att underlätta för utredningsenheterna för barn och unga. Ett par dagar efter tidningens intervju den 28 november med Elisabeth Kantor meddelar hon internt inom socialförvaltningen att samtliga försenade utredningar är hanterade och "säkerställda med resultat".
Men enligt tidningens uppgifter fanns det då kvar 124 försenade barnutredningar. Och bara tio av dessa hade fått ett beslut om förlängd utredningstid. Tidningen har även fått uppgifter om att en utredning avslutats i förtid av chefer och dessutom bakdaterats.
Lena Söderqvist Mättää nekar först till detta.
– Jag har inga uppgifter om det. Det enda som dök upp var från facket som fått höra det någonstans och det var första gången jag fick höra om det.
Det har alltså framkommit uppgifter om att ärenden kan ha varit bakdaterade?
– SSR lyfte frågan på fackliga samverkan i november. Då sa vi precis samma som vi säger nu, att jag måste ta reda på mer. Vi jobbar inte med bakdateringar alls.
Socialnämnden har det yttersta ansvaret för kommunens socialtjänst. Men nämndens ordförande Göran Gredfors (M) vill inte kommentera de försenade barnutredningarna till tidningen. Han vill i stället hänvisa till sina tjänstemän.
– Jag är för dåligt insatt.
Men det här rör ju grundläggande uppgifter för socialtjänstens arbete?
– Där har förvaltingen svarat grundligt på era frågor. Då blir det dumt av mig att svara på frågor där jag inte kan detaljerna.
Vet du mer?
Tipsa Eskilstuna-Kurirens reporter Mattias Carlgren: mattias.carlgren@ekuriren.se