Utställning om punktskrift invigd på Stadsbiblioteket

På tisdagen pågick en utställning om punktskrift på Stadsbiblioteket i Eskilstuna. Bland annat kunde man lära sig att skriva med punktskrift och hur en dator som talar fungerar.

Eskilstuna2010-03-23 15:08

Redan för 187 år sedan uppfanns punktskriften av fransmannen Louis Braille. Systemet härstammar från franska arméns chiffer och bygger på sex punkter som kan kombineras till 63 olika tecken. Punkterna kan kännas med fingertopparna och gör det möjligt för synskadade att både skriva och läsa. Solveig Fredriksson, ordförande i Synskadades Riksförbund, SRF, i Sörmland, ser flera fördelar med punktskriften.

- Den gör att jag blir mer oberoende och själv kan läsa till exempel tidningar, böcker eller brev. Skulle det finnas flera matvaror med punktskrift skulle det underlätta för att handla mat till exempel.

I takt med att tekniken utvecklas finns det numera datorer som pratar - eller i fall har en talsyntes installerad.

- Det innebär att man kan få ett mail eller dokument uppläst och att en person som inte förstår punktskrift ändå kan få en text med punktskrift uppläst, säger Johan Wickman, som jobbar på företaget Insyn som tillverkar och säljer hjälpmedel till synskadade.

Nya funktioner på mobiltelefonen innebär att det även går att få sms upplästa.

- All teknisk utveckling är väldigt positiv samtidigt är det viktigt att värna punktskriften. Det kanske verkar svårt att lära sig men för mig tog det bara ett år, säger Susanne Fredriksson.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!