Eskilstuna Energi och miljö skakas av beskedet att deras underentreprenörer Södermännen går i konkurs. Löftet om det kommunala vattnet tog fart under våren 2022 när projektet startade. EEM upphandlade då Södermännen som ansvariga för att dra ut omkring 5 500 meter el, vatten och avloppsledningar i området.
Projektet, som redan i juni låg efter tidplanen, pausades för att sedan återupptas vecka 32. Dagen innan projektet skulle påbörjas igen, lämnade Södermännen dock in sin konkursansökan, för att två dagar senare försättas i konkurs.
När tidningen kontaktade Eskilstuna Energi och miljö förra veckan hade de precis fått ta del av uppgifterna om konkursen och meddelade att de inte har haft några signaler på detta innan beskedet kom.
Karin Ols, chef på vatten och avlopp meddelade då till tidningen att vetskapen om konkursen gör att EEM måste hitta en bra process framåt för att konsekvenserna ska bli så små så möjligt.
Kommer boende i Kullersta att kompenseras för detta?
– Vi jobbar med att bygga ut så fort så möjligt, vi har en ursprunglig plan och vill också få det här färdigställt. Vi jobbar med fokus på att bygga ut, inte någon kompensation.
Konkursförvaltaren Staffan Larsson berättar att orsaken bakom Södermännens konkurs är att de inte fått in några uppdrag de senaste 10 till 12 månaderna.
– De har försökt anpassa kostnaderna efter det och har bland annat gått från 40 till 13 anställda. Hur länge man har haft en konkursansökan i tankarna vet jag inte, säger Staffan Larsson.
De senaste dagarna har EEM tillsammans med konkursförvaltaren Staffan Larsson suttit i möte för att diskutera om konkursboet kan färdigställa projektet eller inte.
Under onsdagsmorgonen stod det klart att Södermännen inte kommer att slutföra arbetet.
– Det konstaterade läget är att Södermännen har gått i konkurs och att det inte finns några möjligheter för konkursboet att färdigställa entreprenaden. Utifrån det får vi titta på andra möjligheter för att gå vidare, men det har vi inte landat i än, säger Anna Lundell Ekwall, chef för projektet.
Blir det en ny upphandling nu?
– Nej, det vet vi inte än. Vi vet bara att det inte pågår något arbete på plats och att den första signalen vi fått från konkursboet är att de inte har några möjligheter att återuppta arbetet.
– Vi har naturligtvis många frågor från boende där ute och vi håller på med att gå ut med information till dem. Vi har inga andra avsikter än att vara så transparenta vi kan, för vi förstår att alla fastighetsägare har fina planer och att de vill veta hur förutsättningarna ser ut nu.
Vägsamfällighetens styrelse i Grundby-Kullersta har kontaktat Riksförbundet Enskilda vägar (REV) avseende de konsekvenser som vägsamfälligheten får som väghållare.
Enligt uppgifter till tidningen är boende i området bekymrade över situationen och det råder en stor besvikelse då många har sålt sina lägenheter i stan för att flytta ut permanent till sina sommarstugor. Några har påbörjat byggnationer av hus, och hade räknat med vatten att de skulle ha tillgång till vatten. Rädslan över att en ny upphandling, som skulle kunna dra ut på tiden, är stor.
Arbetet som sker i direkt anslutning till husen orsakar svår framkomlighet och avstängning på vissa vägar. När arbetet sker direkt utanför husen så måste fastighetsägarna gå runt husen.
Tidningen har varit i kontakt med Södermännen som inte vill kommentera saken.