Vad vill kandidaterna i Eskilstuna?

Fem olika nomineringsgrupper ställer upp i kyrkovalet till Eskilstuna pastorat. Här är deras främsta valbudskap.

Fem olika nomineringsgrupper ställer upp i valet till Eskilstuna pastorat. Från övre vänstra hörnet: Yvonne Galunic Uddin (MP), Christina Andersson (C), Lars G Linder (S), Peter Laufer (SD), Caroline Mcgovern (Posk).

Fem olika nomineringsgrupper ställer upp i valet till Eskilstuna pastorat. Från övre vänstra hörnet: Yvonne Galunic Uddin (MP), Christina Andersson (C), Lars G Linder (S), Peter Laufer (SD), Caroline Mcgovern (Posk).

Foto: Privat/Caroline Lundin/Marie Bremberg/Centerpartiet/Posk

Eskilstuna2021-09-15 20:00
undefined
Caroline Mcgovern (Posk).

Caroline Mcgovern, förstanamn för Partipolitiskt obundna i svenska kyrkan (Posk).

1. Ökad lokal förankring. Vi har redan kommit en bra bit på vägen i och med att vi delats upp i fyra mindre församlingar inom pastoratet, men det är viktigt att vi fortsätter att arbeta med att beslut som rör församlingen ska tas så nära verksamheten och medlemmarna som möjligt.

2. Få in fler unga i verksamheten. Vi vill satsa på ungdomarna, att de ska ges plats i exempelvis församlings- och kyrkoråd och även i fullmäktige. Vi vill också anställa ett par traineer i verksamheten och startar gärna fler förskolor med kristen inriktning och samlingsplatser för ungdomar. Detta kan ske samtidigt som vi inte glömmer bort våra kärnmedlemmar som ofta är lite äldre.

3. Öka graden av ideellt engagemang i kyrkan. Det är viktigt att ta tillvara församlingsmedlemmarnas engagemang och öka det ideella arbetet. Som en konsekvens av detta vill vi även vara restriktiva med att betala ut sammanträdesarvoden och övriga arvoden till förtroendevalda.

undefined
Lars G Linder (S).

Lars G Linder, förstanamn för Socialdemokraterna.

1. Vill fortsätta att förbättra Svenska kyrkans arbetsgivararbete. Det är viktigt att kyrkan är en god arbetsgivare, och där finns det en förbättringspotential.

2. Vi vill vidareutveckla arbetet i pastoratet och de fyra församlingarna. Vi har redan kommit närmare församlingsmedlemmarna, men det är någonting vi vill fortsätta utveckla.

3. Vi vill fortsätta att utveckla det sociala arbetet och den diakonala verksamheten, lokalt i samarbete med Eskilstuna Stadsmission, och globalt i samarbete med Act Svenska kyrkan. 

4. Hållbarhet och miljö. Tillsammans med effektiv fastighetsförvaltning behöver vi jobba med energieffektiviseringar så att våra fastigheter belastar miljön så lite som möjligt.

undefined
Christina Andersson (C).

Christina Andersson, förstanamn för Centerpartiet.

1. Vi vill ha en kyrka som är nära. En närhet till kyrkan är viktig för många människor. Kyrkan ska vara som en trygg famn i en orolig värld.

2. Kyrkan ska vara en bro till gemenskap och en naturlig mötesplats för människor i alla åldrar. Det behövs inte minst efter den pandemi som vi haft. Vi måste möta människor där de finns.

3. Vi vill få fler människor engagerade och arbeta ideellt i kyrkan. Som förtroendevalda fyller vi en viktig funktion i att få människor intresserade av vad vi gör. Jag tror att vi är ganska dåliga i Svenska kyrkan i att berätta om vår verksamhet.

undefined
Peter Laufer (SD).

Peter Laufer, förstanamn för Sverigedemokraterna i stiftsfullmäktige, kandiderar även till kyrkomötet.

1. Kyrkan ska vara en plats för kristen världsåskådning. Det ska inte vara en plats för miljöaktivism eller där man flörtar med islamistiska föreningar. Den politiken antar vi efterfrågas att döma av det stora medlemstappet från Svenska kyrkan.

2. Generellt vill vi återgå till en svensk kyrka, en kyrka som har ett kristet synsätt och som vågar stå upp för den tron och inte för en "socialdemokratisk partibokskyrka".

3. Vi anser egentligen att vi skulle behöva mindre partipolitik i kyrkan, men av ovan nämnda anledning måste även vi ge oss in i leken.

undefined
Yvonne Galunic Uddin (MP).

Yvonne Galunic Uddin, andranamn för Miljöpartiet.

1. Kyrkan ska vara en trygg plats för alla åldrar, ung som gammal oavsett var man kommer ifrån

2. Det är mycket viktigt att vi för vidare vårt kulturarv genom undervisning av musik och sång.

3. Vara mer utåtriktade med familj/ barn/ungdomsverksamhet och den diakonala verksamheten.

Det här är kyrkovalet

I valet den 6-19 september får 4,9 miljoner av kyrkans medlemmar rösta om vilka nomineringsgrupper (ungf. partier) som ska styra i kyrkan de kommande fyra åren. Röster läggs på tre nivåer.
- Kyrkofullmäktige/kyrkoråd. Styr inriktningen på verksamheten i den lokala församlingen.
- Stiftsfullmäktige. Styr inriktningen på verksamheten i stiftet.
- Kyrkomötet. Styr förutsättningarna för Svenska kyrkans verksamhet i både Sverige och utlandet.

Källa: Svenska kyrkan

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!