Mikaela Bäckqvist vid arbetsförmedlingen i Eskilstuna är medveten om att gymnasievalet kan vara svårt.
– Man är ung och man ska välja någonting som kan påverka väldigt mycket.
Hon tycker att man ska utbilda sig inom något som man kan tänka sig att arbeta med. Hon menar också att det är viktigt att sätta upp mål.
– Att ha ett kortsiktigt mål, att ha ett långsiktigt mål. Att våga ha en dröm. Att våga uppfylla drömmen oavsett vilken väg man tar dit.
Arbetsförmedlingens app Yrkesguiden beskriver cirka 450 olika yrken, vilka framtidsutsikter de olika yrkena har, vad de innebär och vilken utbildning och erfarenhet man bör ha för att få jobb inom yrket.
Yrkeskompassen på arbetsförmedlingens webbsida innehåller information om möjligheten att hitta jobb inom olika yrken på upp till tio års sikt.
Ungdomsarbetslösheten har sjunkit i Eskilstuna. I oktober var 990 personer i åldern 18-24 år arbetslösa jämfört med 1 339 i oktober 2015.
– Den har varit väldigt hög ett bra tag lokalt här i Eskilstuna, men vi ser att den börjar gå nedåt nu, förhoppningsvis både på grund av högkonjunktur och att de blir mer och mer anställningsbara, säger Mikaela Bäckqvist.
Arbetsförmedlingen samverkar med kommunen för att fånga upp de som hoppar av skolan.
– Vi försöker se till att de som inte har gått klart skolan gör det tillsammans med komvux. Vi jobbar väldigt nära för att just få ut dem i arbete och göra klart sina studier.