Under ett och ett halvt år har MVP - Mentorer i våldsprevention, varit en del av Årbyskolans värdegrundsarbete. Den våldsförebyggande och normbelysande metoden genomförs i samarbete med Ung Fritid och fortsätter under hösten.
– Det är det första material jag upplevt som går att använda från pärm till pärm, säger Jenny Lindroos, kurator på Årbyskolan.
Arbetet i högstadieklasserna är uppdelat på 14 tillfällen under en termin.
– Vi kunde till exempel se en kortfilm där en elev får huvudet nerkört i toaletten. Det reagerade de flesta starkt på. Men när börjar våldet? De tänker ofta på det värsta, våldtäkt och mord och blir provocerade när jag säger att "skojbråk" - bråk som elever avfärdar med att det "bara är på skoj" - är allvarligt.
Hon menar att alla är förlorare i machokulturen och den motverkas bäst av ett långsiktigt och förebyggande arbete.
– Det är viktigt att killar får prata känslor och vara ledsna.
Samira Häggqvist, 14 år, beskriver metoden som superbra.
– Vi pratade om att våld även kan vara nätmobbning och psykiskt våld. Innan tänkte man mer att det bara var slag. Jag brinner för feminism och fick lära mig mera fakta.
– Jag tycker att arbetet med hbtq-frågor och att bryta samhällsnormer är jätteviktigt. Det har gett mig mod att ta mer plats, säger klasskamraten Alva Berg.
Jenny Lindroos berättar att när eleverna associerade kring just könsroller visade det sig att "dansa balett" och "ha rosa hår" ansågs vara vikt för tjejer. Men vad händer om en kille som ägnar sig åt balett går med rosa hår i korridoren på Årbyskolan? Diskussionen fungerar som ögonöppnare.
– Även om en del raljerar så sår det ett frö.
Hon tror på att vara lyhörd inför hur samtalen landar i respektive klasser och väjer inte för ämnen som egentligen ligger utanför materialet, något som uppskattas av eleverna.
– Det är bra att prata om tunga ämnen som är tabu, som självskadebeteende, självmord och ångest, säger Racil Hussein som går i 8a.
Jenny Lindroos menar att MVP, i kombination med införandet av skriftliga varningar vid "skojbråk", samt en satsning på fler vuxna i skolan, sammantaget lett till ett lugnare klimat. Racil Hussein håller med.
– Folk respekterar varandra mer i klassen nu. Det har blivit skönare att hänga med alla.