Restaurangkedjan Pinchos är den första svenska stora aktören att på nationell nivå satsa på 3D-printat kött. Det icke-animaliska köttet tas fram i samarbete med foodtechbolaget Redefine meat. Maten ska vara så nära vanligt kött i såväl smak som konsistens att det enligt Pinchos kommer att revolutionera marknaden och möjliggöra en ny kulinarisk era där även köttälskare kan vara klimatsmarta.
– Det känns väldigt roligt att kunna erbjuda våra gäster ett hållbart alternativ som vi vet att de kommer att älska, säger Per Larsson, matutvecklingsansvarig på Pinchos, och fortsätter:
– Smaken och texturen i det 3D-printade köttet efterliknar traditionellt kött i väldigt hög grad och jag tror att många köttälskare kommer ha svårt att känna skillnaden när de provsmakar.
Framtagningen görs med hjälp av en 3D-printer som skapar en struktur av protein, smak och fett. Resultatet är slående likt vanligt kött sett till smak, textur och arom trots att ingredienserna består av soja, vete, vegetabiliska oljor, kryddor och torkade grönsaker.
– En viktig sak jag vill förmedla är att jag sett att en del tror att det vi lanserat är så kallat labbodlat kött och de blir väldigt upprörda. Detta är något helt annat. Innovativ teknik, men inga konstiga tillsatser, säger Viveca Järhult, marknadschef på Pinchos, och fortsätter:
– Vår råvara är gjord på soja, vete, vegetabiliska oljor, kryddor och torkade grönsaker. Dessa placeras med väldigt fin precision så att du får ihop en struktur som liknar en muskel. Jag har ju själv testat många olika produkter och detta är wow.
Pinchos erbjuder två nya rätter med det 3D-printade köttet, som också kallas för New meat. Utöver det kommer restauranggästerna även att kunna smaka nyheten New meat steak sandwich. Rätterna hade premiär den 21 april i Stockholm och först i september kommer 3D-printat kött att serveras på Pinchos i Eskilstuna.
– Just nu är det högre efterfrågan än vad leverantören kan producera så därför tar det några månader.
Hur tillverkar man den 3D-printade maten?
– Vi köper råvaran på samma sätt som vi köper in vanligt kött. Till hamburgaren får vi färs levererad som vi kryddar, formar och grillar. Flanksteken kommer till oss som en ”stek” som vi sedan skär till portioner och grillar. Man får hantera råvaran lika varsamt som vanligt kött, förklarar Viveca Järhult.
Så maten printas i vardera restaurang?
– Än så länge finns det inte 3D-printers på varje restaurang. De är ju otroligt dyra och stora eftersom tekniken är ny. Redefine meat som tar fram råvaran är ett startup-bolag som har produktion i Holland. När vi som större aktör vågar gå in och köpa så stora volymer som vi gör får ju också de bättre förutsättningar att investera i fler produktionsanläggningar.
Pinchos öppnade sin första restaurang i Göteborg 2012 och två år senare lanserades konceptet för franchisetagare. I dag finns 64 Pinchosrestauranger i Sverige, varav en i Eskilstuna.
– I Sverige är flertalet av restaurangerna franchise men vi äger själva fem stycken. Som franchisegivare är det viktigt för oss att vi har egna enheter på alla marknader så att vi förstår restaurangernas utmaningar och kan supporta på ett bra sätt, avslutar Viveca Järhult.