Här ska 30 000 covidtestkit tillverkas i veckan

De går åt i rasande takt och måste därför också tillverkas lika snabbt. På testkitfabriken ska 30 000 påsar med tops, spottkopp och instruktioner för självtest plockas ihop i veckan.

Arbetsledarna Margareta Viking och Nassar Alhanoun, platsansvariga på Träffen i Nyköping respektive Thomashallen i Strängnäs, är nu arbetsledare i tillverkningen av testkit. Josefine Lindberg är spindeln i nätet.

Arbetsledarna Margareta Viking och Nassar Alhanoun, platsansvariga på Träffen i Nyköping respektive Thomashallen i Strängnäs, är nu arbetsledare i tillverkningen av testkit. Josefine Lindberg är spindeln i nätet.

Foto: Anne-Lie Andersson

Eskilstuna2022-01-17 17:53

Till en början var det Unilabs Laboratoriemedicin och Provtagning, med verksamhet på länets sjukhus, som tillverkade de testkit som gick åt i början av pandemin. Under förra året tog Region Sörmland över produktionen, i första hand i Katrineholm och med mindre verksamhet i Nyköping och Eskilstuna. 

Men de 20 000 påsarna i veckan räcker inte på långa vägar längre när mängder av sörmlänningar dagligen får symptom och måste testa sig. Och med alla teststationer som nu öppnats i Sörmland, och med testkit-lådorna vid ett antal vårdcentraler, går påsarna åt extra snabbt. 

– Vi måste växla upp. Vi behöver göra 50 000 kit i veckan nu, och därför ökar vi takten i Eskilstuna. Här har vi tillverkat 6 000 i veckan, men från och med nu ska vi fixa lika många varje dag.

undefined
Tidigare tillverkades skyddskläder här i lokalen på Mälarsjukhuset. Den här gången leder Josefine Lindberg regionens produktion av testkit. Provpåsarna går åt i rasande takt i länet och Region Sörmland växlar upp och ska nu tillverka sammanlagt 50 000 kit i veckan.

Josefine Lindberg är tjänsteutvecklare och teamledare för logistiken på regionens provtagnings- och vaccinationsenheter. I den stora lokalen intill restaurang Pandion på Mälarsjukhuset drog hon och kollegorna igång storproduktion av skyddsrockar när pandemin först drog in och gjorde bristen på skyddsutrustning på sjukhusen väldigt tydlig.

Nu är det tops, spottkoppar, provrör, små fryspåsar med ziplock, våtservetter, plastflaska med koksaltlösning, etiketter och informationsbroschyrer som packas i plastpåsar från och med måndagen den 17 januari. Ett 20-tal timmanställda personer plockar snabbt ihop testkiten som försluts, packas i större säckar och körs ut dit behovet är som störst.

undefined
Linda Ilmonen från Eskilstuna har tidigare jobbat som kövärd och hälsoinformatör vid regionens vaccinationslokaler. Nu tillhör hon testkittillverkningen på Mälarsjukhuset. "Jag hoppar in och gör vad jag kan för samhället."

– Just nu är det bara regionens medarbetare som är aktuella för att jobba här. Nästan alla är anställda av vaccinationsenheten, som kövärdar, arbetsledare och platsansvariga i vaccinationslokalerna. När regionen inte längre har så många egna ställen igång har våra timanställda utrymme att jobba även här, frivilligt, i en annan typ av serviceyrke. Om de inte blir sjuka själva. Redan i dag fick vi två sjukanmälningar.

– Behöver vi skala upp ytterligare kan vi eventuellt behöva gå ut och söka externt. Håll utkik på Region Sörmlands Facebook och Instagram, tipsar Josefine Lindberg och vädjar till jobbsökande att inte mejlbomba henne direkt med ansökningar.

Materialet jagar hon reda på via regionens upphandlade kanaler. Inte bara de nationella. Volymerna är ju speciella, minst sagt.

undefined
Snabbt snabbt plockas påsarna ihop av de självtest du kan hämta på länets provtagningsstationer och utanför ett antal vårdcentraler.

– Vi beställer från hela världen skulle jag säga. Det gäller att köpa in det vi behöver. Någon tyckte jag skulle gå ner på Clas Olsson och se om de hade fryspåsar. Men det är ju inga 100-pack jag behöver, jag tror de skulle bli rätt förvånade om jag gick dit och förklarade att jag gärna skulle vilja köpa 30 000 fryspåsar. Nej, jag beställer via våra kanaler.

Till elva första dagen har över 1 500 påsar packats, och stämningen bland medarbetarna är god.

– Lite monotont blir det förstås, men jag löser det genom att lyssna på Sagan om ringen under tiden, ler Fredrik Rosengren.

– Lyssna på en bra bok, och få betalt för en angelägen arbetsuppgift – en perfekt kombo.

undefined
"Det känns bra att vara med och göra nytta, och det är lite roligt att packa ihop testkit", konstaterar Amanda Ek som var bland de första att dra igång tillverkningen på Mälrsjukhuset på måndagen.

Just när merparten av medarbetarna gått på halvtimmes lunch får Josefine besked: Det är soprent på testkit i lådorna vid vårdcentralerna City och Fröslunda i Eskilstuna, och människor väntar. Snart kommer personal från tranportavdelningen för att hämta en första leverans av 2 000 påsar.

Josefine Lindberg kollar läget.

– Det hinner vi. Och i eftermiddag kan de hämta lika många till.

Lådor med testkit

Testkit finns att hämta i lådor utanför tolv vårdcentraler i länet, se 1177.se.

Lådorna finns tillgängliga helgfri måndag-fredag 9-15. Du behöver inte boka ett testkit i förväg utan hämtar ett när det passar dig. Testkitet registrerar du sedan genom att följa instruktionerna som finns med. Hämta ditt testkit och ta med det hem, eller till en annan plats där du ostört kan genomföra testet. Följ instruktionerna och lämna ditt test i lådans fack för inlämning.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!