Välsmakande rekord på Aptitrundan

Intresset för närproducerat mathantverk går inte att ta miste på. Under höstens Aptitrundan, som arrangerades över hela Sörmland i helgen, deltog över 70 producenter – och det fanns något för alla.

Claudia och Annica Rettne på Eskilstuna delikatesshandel, tar emot gäster med hembakat och varm choklad i familjens trädgård i Skogstorp.

Claudia och Annica Rettne på Eskilstuna delikatesshandel, tar emot gäster med hembakat och varm choklad i familjens trädgård i Skogstorp.

Foto: Joakim Serrander

Eskilstuna2022-09-10 16:05

Färska rovor, hemkokt kola, lammkött och välhumlad öl. På Aptitrundan passar medlemmarna i Sörmlands matkluster på att visa upp sitt utbud och hungriga kunder finns det gott om.

undefined
Mylla andelsjordbruk i Näshulta erbjuder grönsaker och rovor som hör säsongen till.

Tidningen hälsar på hos två aktörer som är med på det välsmakande helgevenemanget för första gången.

– Det känns roligt och vi är glada för uppehållsväder, säger Annica Rettne som driver Eskilstuna delikatesshandel – nu med ny adress i Skogstorp.

undefined
Claudia och Annica Rettne på Eskilstuna delikatesshandel, tar emot gäster med hembakat och varm choklad i familjens trädgård i Skogstorp.

Hon har precis flyttat hem verksamheten från Köpmangatan i Gamla staden och har dukat upp för fika med hembakat i trädgården.

I den mysigt inredda butiken trängs kunder för att få köpa hemlagade sötsaker och andra närproducerade delikatesser. En av dem är Mona Nordberg från Eskilstuna.

undefined
Mona Nordberg och Meri Eriksson var Annica Rettnes första kunder under lördagen.

– Ost, och gärna fårost, vill jag ha tag i. Det är väldigt charmigt med den här typen av butiker och jag tror att många håller med mig.

Ett par mil västerut, i Näshulta, ligger Mylla andelsjordbruk som drivs av Daniel Larsson.

undefined
Magnus Nyman, Louise Nordhäger och Ulla och Per-Arne Lindberg stannade till på Mylla farm i Näshulta för att köpa grönsaker av Daniel Larsson.

Han bjuder på ett frestande vackert bord med säsongens grönsaker, något som verkar falla besökarna i smaken.

Per-Arne och Ulla Lindberg som är på heldagsutflykt tillsamman med Magnus Nyman och Louise Nordhäger, har stannat till på Mylla för dagens första stopp. Minst fem till ska de bli innan de styr tillbaka mot Eskilstuna.

undefined
Näshultas napoletanska pizzabaroner, Jens Lord och Thomas Holm, gästspelade med sin mobila restaurang Farenheit 1472 hos Mylla farm. De erbjuder så klart en Myllapizza med gårdens råvaror.

– Vi ska handla lammkött i Ändebol och så har vi planerat ett stopp på bryggeripuben i Skebokvarn. Det kommer att bli en bra dag – för det är Magnus som kör, säger Per-Arne och ler.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!