Återigen har flera busskurer av glas krossats i stan, den här gången är det alla fyra kurerna i Tuna Park som har förstörts. Under annandag påsk, måndag, var personal från samhällsbyggnadsförvaltningen, SBF, på plats vid två tillfällen för att städa upp allt glas.
Är det kommunen som sköter om busskurerna i stan?
– Ansvaret är uppdelat. SBF, sköter de väderskydd som ägs av kommunen, medan JCDecaux tar hand om de väderskydd de själva äger, berättar Eva Norberg, kommunikationsdirektör på Eskilstuna kommun.
Hon förklarar att om glas går sönder tar SBF hand om städningen på kommunens mark.
– JCDecaux ansvarar för att städa upp på sina egna platser.
Men kommunen städar även där vid behov.
– Om det är krossat glas vid en JCDecaux-anläggning ser vi till att städa upp runt anläggningen och våra vägar som folk går eller cyklar på. I bland kan det hända att vi behöver städa upp allt, som i går då det var glas utspritt över ett stort område och det hade varit oklokt att lämna kvar något, menar Eva Norberg.
I Eskilstuna finns det allt som allt 152 busskurer med väderskydd.
– JCDecaux ansvarar för 106 av dessa och vi på kommunen har 46 totalt. Fyra av dessa är i Torshälla stad, förklarar Johnny Larsson, arbetsledare på Stadsunderhåll på SBF.
Han berättar att det redan i år har förstörts 13 kommunala busskurer som de tvingats åtgärda.
– Det är ganska mycket pengar som det kostar att laga. Vi betalar ungefär 5 000 kronor per ruta, sen är det en stor och en liten på våra kurer. I år har vi redan lagat väderskydd för 82 000 kronor, och då är det bara för de kommunala busskurerna.
De fyra som i helgen förstördes ute i Tuna Park tillhör JCDecaux. Skillnaden på busskurerna är att kommunens inte har reklam vid sina, medan JCDecaux har reklam och även sitt namn på sina kurer.
– De flesta busskurerna i centrum tillhör JCDecaux, men inte alla.
Är det några områden där det förstörs fler?
– Inget specifikt område, men tidigare var det mycket bort mot Djurgårdsskolan. Där bytte vi då mot polykarbonatglas, plexiglas, då blir det inte lika mycket kross. Men man kan rispa sig på bitarna i stället. De är dock dyrare, därför gör vi inte det på alla. Men där vi ser att det är mycket skadegörelse byter vi bort glaset.
Johnny Larsson berättar ändå att det är några områden som är lite mer utsatta än andra, när det gäller kommunens väderskydd.
– Skogstorp och Hällbybrunn, kanske i Mesta också. Men det är ganska spritt i stan skulle jag säga.
Han förklarar att anledningen till att det blir så mycket glassplitter när JCDecaux:s väderskydd går sönder är för att de använder härdat säkerhetsglas, vilket kommunen inte valt att göra.
– Deras glas går i tusen bitar när de går sönder, så det blir glas överallt. Vi har valt att ha laminerade glasrutor då de håller bättre i hop vid skadegörelse.
Vid helgens skadegörelse i Tuna Park var tre anställda från kommunen på plats och städade upp allt glas vid busskurerna, trots att det är JCDecaux som har ansvaret för dem.
– JCDecaux ska stå för underhåll och alla kostnader. Det här får tyvärr nu gå på kommunens budget för städning och arbetet som gjordes där, fast de borde ha gjort det. De har inte samma möjlighet att vara på plats lika snabbt som vi. De får dock stå för kostnaden för att sätta dit nytt glas på väderskydden.
Tidningen har sökt JCDecaux för kommentarer kring händelsen, dock utan att lyckas.