När familjeägda och smått anrika Finska Hembageriet försattes i konkurs i mitten av juli lät reaktionerna inte vänta på sig. Bageriet i Lilla Nyby, som bakat osötat rågbröd med äkta surdeg sedan 1977, har blivit ett begrepp långt utanför kommungränsen och kanske var det också därför många valde att uttrycka sin kärlek till verksamheten.
– Det var supertråkigt att det blev konkurs för jag vet att de tidigare ägarna kämpat med att få företaget att gå runt. De sista åren blev det ökade kostnadsläget för tufft. Både priset på drivmedel och råvaror sköt i höjden och det fanns till slut inte några marginaler till att hantera detta, säger Hanna Malmbom på Advokatgruppen Mellansverige som förvaltar konkursbolaget.
Finska Hembageriet har varit en väletablerad bageriverksamhet med försäljning av bröd och bakverk och som sysselsatt totalt elva anställda samt bolagets två ägare. Verksamheten har haft en rad större kunder och hade en nettoomsättning på drygt elva miljoner kronor under föregående räkenskapsår.
– Konkursbolagets rörelse ligger nu ute till försäljning och vi hoppas ha en köpare klar när anbudstiden löper ut nu på fredag. Förhoppningsvis blir det en fortsättning där Finska Hembageriet lever vidare – och gärna med i alla fall delar av den tidigare personalen, säger Hanna Malmbom.