Kurvan går åt rätt håll. Enligt Kronofogdens statistik levde 2 783 barn i kommunen i skuldsatta hem 2020 och förra året var siffran 2 620 barn. Årets statistik visar att 2 554, av de totalt 23 822 barn mellan 0 till 17 år i Eskilstuna som fortfarande bor hemma med sina vårdnadshavare, lever i hushåll med skulder eller skuldsanering.
Det innebär att det fortfarande är en bit över var tionde barn i kommunen som lever i hem med utsatt ekonomi. Och den egentliga siffran är nog än högre.
– Det finns ett mörkertal för alla som är skuldsatta finns inte hos Kronofogden, säger Björn Sundkvist.
Kronofogden driver in mycket av sina pengar på utmätning av lön eller annan ersättning. Om en person lever på försörjningsstöd eller en låg aktivitetsersättning så kan inte Kronofogden dra pengar för det finns inget utöver det som kallas existensminimum.
Inkassobolaget drar då ofta tillbaka sin fordran från Kronofogden, de vill inte ligga och betala årsavgiften när de inte får några pengar. Statliga skulder finns alltid hos kronofogden, men inte nödvändigtvis privata.
– Men skulden finns kvar, den ligger bara inte aktuell för indrivning hos kronofogden, säger Björn Sundkvist.
Det finns ett tydligt fokus på barnkonventionen när Kronofogden driver in pengar eller utmäter saker från hushåll där barn finns. En skuldsatt person som har barn får till exempel behålla ett större schablonbelopp än den som inte har barn.
– Man tar hänsyn till att det finns barn, men det är ändå en tuff tillvaro. Man kan inte säga annat än att det drabbar barnen, säger Mikael Lundholm, analytiker hos Kronofogden.
De flesta som vänder sig till kommunens budget- och skuldrådgivare är ensamstående och inte sällan är barn med i ekvationen.
– Att få barn, speciellt om det är första gången, är en sådan livshändelse som påverkar ekonomin rätt så mycket. Inte bara för att man kanske får en lägre inkomst med föräldrapenning under en tid, det dyker dessutom upp nya kostnader, säger Björn Sundkvist.
En grupp som sticker ut är personer med invandrarbakgrund som inte bott så länge i Sverige.
– Det är personer som kanske har svårt att greppa vår samhälls- och myndighetsstruktur och som inte vet vad som krävs och vad som väntar om man lånar pengar, säger Björn Sundkvist.
Han önskar att fler vårdnadshavare som anar att det kan komma att bli ekonomiskt tajt hör av sig till kommunen innan det gått överstyr. De kan då få en kostnadsfri genomgång av ekonomin samt tips och råd.
– Tyvärr är det så att människor som kommer till oss ofta kommer för sent för att kunna bromsa i tid och ställa om sin ekonomi, säger Björn Sundkvist.
Det finns flera grundläggande saker att tänka på för att förebygga eller få ordning på sin ekonomi. Man kan göra en årsplanering av inkomster och utgifter och på så vis planera för att lägga undan pengar när man kan för att ha de månader när det är mer knapert.
– Man kan inte leva upp hela inkomsten en månad bara för att det finns pengar. Då har man kanske inte pengar till den stora elräkningen månaden efter, säger Björn Sundkvist.
Att se över sin ekonomi, göra en budget och spara pengar löpande ser han som det absolut viktigaste i tider av inflation och stegrande elpriser.
– Det är tuffare för oss allihopa, även för oss med ordnad ekonomi och bra kontroll. Men det drabbar de med små marginaler värst, säger Björn Sundkvist.
I tre år har Björn Sundkvist varit budget- och skuldrådgivare på Eskilstuna kommun. Innan dess jobbade han 20 år på Kronofogden, bland annat med skuldsaneringsutredningar. Han minns hur den ekonomiska krisen på 90-talet märktes av i början på 2000-talet och han befarar att samma sak kan komma att upprepas nu.
– Det är många barnfamiljer som har skaffat nytt eget boende de senaste två åren. Vad blir effekten av de kommande ränteökningarna på lånen? Varje procent på ett antal hundratusen slår rätt hårt på privatekonomin, säger Björn Sundkvist.
I förlängningen tror han att det kommer att märkas för han och hans kollegor.
– Vi får se tiden an, men det är en varningklocka på att vi kommer att få mer att göra. Det skulle inte förvåna mig om det kommer fler barnfamiljer och söker upp oss om den här utvecklingen fortsätter, säger Björn Sundkvist.