48 procent av 18-29 åringarna upplever någon form av telefonskräck. Det visar en ny opinionsundersökning som Kantar Sifo har genomfört på uppdrag av mobiloperatören Halebop.
– Vi kommunicerar som aldrig förr och använder våra mobiltelefoner fyra till fem timmar om dagen, men många drar sig för att faktiskt ringa och svara i telefon. Vår undersökning visar att vissa numera till och med känner ett obehag inför att ringa, säger Nicklas Stuxgren på Halebop.
Ungdomarna Boudi Jlailati och Ardan Ali har inte någon telefonskräck, men förstår att andra kan tycka det känns stressigt och stelt att prata i telefon.
– Om de snackar med någon de inte känner blir det kanske obehagligt så det är bättre att skriva, säger Boudi.
– Det kan vara stressigt om man ska tala i telefon. Det kan bli stelt om man pratar och inte vet vad man ska säga, säger Ardan.
Äldre känner inte samma obehag inför att ringa och/eller svara i telefon som yngre. Det är bara 18 procent i åldersgruppen 50-64 år som har någon form av telefonskräck jämfört med 48 procent av 18-29-åringarna. De som känner minst obehag är de äldsta i undersökningen där endast 14 procent i åldern 65–79 år uppger detta.
Det är inte bara mellan åldrarna som det skiljer sig åt utan även mellan könen. Generellt känner kvinnor ett större obehag än män och störst är det bland yngre kvinnor mellan 18–29 år där nästan sex av tio, 58 procent, känner obehag.
Telefonsamtalen, som stod i fokus innan de smarta mobilernas intåg, har fått ta ett kliv åt sidan för textmeddelanden i form av sms, chattar och DM i olika sociala forum.
– Våra kunder surfar alltmer och vill ha nya mobiltelefoner med kul features, så mobilen fortsätter ha en stark ställning i nästan allas vardag, säger Nicklas Stuxgren.
Eliva Almetun Lantz från Eskilstuna säger att hon använder mobiltelefonen mer till att skicka meddelanden än att till prata.
– För det är lättare, smidigare och det tar inte upp lika mycket tid, säger hon.
Boudi Jlailati säger att han skickar meddelanden om han till exempel har en lektion eller gör något annat viktigt.
– När man inte kan snacka i telefon då skickar man meddelande, säger Boudi.
Ardan Ali skickar meddelanden om han har tidsbrist.
– Det brukar ta längre tid när man snackar i telefon än att skriva så om man har lite bråttom då kan man skriva istället, säger han.