Det var en mobilfilm som till slut avslöjade kvinnan. En kollega tröttnade på att behöva arbeta själv under de tunga nattpassen, och bestämde sig för att smygfilma henne när hon sov.
Beteendet ska ha pågått under flera år. En av kvinnans kollegor ska ha kommit på henne när hon "låg öppet och ljudligt snarkade" i avdelningens dagrum. Andra uppger att hon sovit "mer eller mindre varje natt".
Den smygtagna filmen blev droppen för Eskilstuna kommun, som nu helt sonika ger henne sparken.
Kommunens utredning slår fast att kvinnan slarvat med sina arbetsuppgifter under lång tid, och att detta gått ut över de demenssjuka på boendet. Hon har, enligt kommunen, "avsiktligt och systematiskt grovt åsidosatt sina åligganden".
Till sitt försvar har kvinnan bland annat lämnat in loggar från ett mobilspel för att visa att hon inte alls sovit under de aktuella arbetspassen. Men kommunen är långt ifrån övertygad. "Loggarna styrker däremot att XXX ägnat sig åt att spela mobilspel under betald arbetstid, vilket vi ser allvarligt på", skriver utredarna.
Kommunens utredning beskriver en kultur av rädsla, där kvinnan haft en informell ledarroll. Flera medarbetare ska ha känt till hennes beteende under en lång tid, men inte vågat berätta det för cheferna av rädsla för kvinnan. "Medarbetare och framförallt vikarier är rädda för att bli baktalade, utfrysta, illa behandlade och även bli av med sina jobb", står det i utredningen.
Anna Werner, områdeschef för äldreomsorgen inom Eskilstuna kommun, vill inte kommentera det enskilda fallet, men poängterar vikten av att anställda gör det de ska på jobbet.
– Tillsammans med sina kollegor bildar man ett kollektiv för att säkra upp för tredje person, säger hon.
Kan brukare inom Eskilstuna kommun lita på att personalen gör sitt jobb?– Det vill jag säga att man kan.
Har arbetsmiljön förbättrats efter att kvinnan avskedats?– Det kan jag inte svara på, det är ingenting jag har kunskap om, säger Anna Werner.