I början av oktober avslöjades kvinnan med att ha spelat in kränkande filmer på minst två äldre personer på Odlarbäckens äldreboende i Eskilstuna kommun. Filmerna inkom till ansvarig chef genom ett anonymt tips. Enligt kommunen har kvinnan i efterhand erkänt att det är hon som spelat in filmerna.
Vårdbiträdet stängdes omgående av utan lön och varslades kort därefter om avsked som verkställdes den 24 oktober.
Då videomaterialet tros vara över ett år gammalt och inspelat på en palliativ avdelning har eventuella brottsoffer varit svåra att identifiera, berättade Johan Lindström, förvaltningschef på vård- och omsorgsförvaltningen, i samband med att kommunen polisanmälde händelsen.
– Vi befarar att de här individerna är avlidna, sade han.
Eskilstuna-Kuriren kan nu berätta att kvinnan – som fastanställes först i augusti i år – tidigare vikarierat inom en rad kommunala verksamheter sedan 2020. Vid ett tillfälle vikarierade hon som lärarassistent på en förskola och senare som lärarvikarie vid olika tillfällen – senast på en högstadieskola i somras.
– Vi har varit medvetna om det här sedan det uppdagades. Men när vi tittar tillbaka ser vi inga avvikelserapporteringar och vi har inga indikationer på att det skulle ha varit några incidenter från vikarietiden som varit, säger Lina Axelsson Kihlblom, chef för barn- och utbildningsförvaltningen i Eskilstuna kommun och fortsätter:
– Men det är klart att när man hör om det som förekommit i det här fallet så blir man absolut förfärad, men vi har följt våra rutiner och den här personen har haft ett grönt brottsregisterutdrag.
Enligt kommunen dök de kränkande filmerna upp som en chock för den anställande chefen inom äldreomsorgen, som upplevt att vårdbiträdet dessförinnan utfört sitt arbete klanderfritt.
Men tidningen kan nu berätta om andra sidor av kvinnans liv vid sidan av arbetet med äldre och skolungdomar i kommunen.
Så sent som i våras var hon inblandad i ett grovt narkotikamål där hon från början pekades ut som en av de misstänkta för att ha förpackat, förvarat och i överlåtelsesyfte innehaft stora mängder kokain. Kvinnan åtalades aldrig för brottet.
På bilder från förundersökningen syns hon sittandes i sin väns lägenhet vid vad som ser ut som ett mjöligt bakbord. På bordet syns även en hög med små zippåsar innehållandes vitt pulver och en våg. I polisförhör säger kvinnan att hon inte haft något alls att göra med det misstänkta kokaininnehavet eller annan brottslighet. Polisen pressar kvinnan på uppgifter kring swishöverföringar till och från hennes bankkonto, överföringar hon menar gjorts för att köpa exempelvis mat, cigaretter och dricka.
Vid ett senare förhör konfronteras hon även med misstankar om samröre med ökända gängkriminella personer. På en bild syns hon ihop med en man som pekas ut som en ledargestalt knuten till det ökända Foxtrot-nätverket. Kvinnan berättar för polisen att bilden tagits i Turkiet. På resan ska hon och hennes vänner även ha träffat andra gängkriminella och vid ett tillfälle hamnade de på en fest med Kurdiska räven, berättar hon.
"[Kvinnan] berättar att de går in i rummet och säger det är ju kurdiska räven, vad gör vi här. [Kvinnan] var i chock, det var läskigt", står det i förhörsprotokollet.
Kommunen är skyldig att inhämta utdrag ur belastningsregistret för personal som ska arbeta med barn och ungdomar. Men mot de som nyanställs inom exempelvis äldreomsorgen eller för att arbeta med vuxna inom LSS sker inga sådana kontroller.
Eskilstuna kommun har tidigare utrett frågan och kommit fram till att det saknas stöd i lagstiftningen för en sådan rutin. Men lagen tolkas olika på olika platser runt om i landet, något Sveriges radio rapporterade om i förra veckan. Och nyligen gick politiker i Uppsala ut med att de tänker börja med utökade bakgrundskontroller igen, sedan flera fall av sexuella övergrepp uppdagats inom kommunens hemtjänst.
Johan Lindström på vård- och omsorgsförvaltningen i Eskilstuna kommun ser dock inte registerutdrag som en självklar lösning på problemet.
– Jag kan se både positivt och negativt på det. Vi tror att vissa kan avstå från att söka arbeten i kommuner där kontroller införts. Men jag tänker att det också kan vara en falsk trygghet. För som i det här fallet verkar det kanske vara så att det inte fanns några domar. Och då är det väldigt svårt att skydda sig. Jag vet inte om det skulle gå att göra någon annan sorts fördjupande undersökning före anställning, men vi rör oss med väldigt stora personalvolymer så det är inte enkelt att lösa något sådant.
Är det här ett problem ni brottas med i dag?
– Det kan man väl säga, temat är i alla fall väldigt aktuellt hos oss om hur vi ska förhålla oss till det här med registerutdrag. Vi har gjort utredningar och kommit fram till att det inte stämmer överens med lagstiftarens intentioner. Samtidigt ser vi andra kommuner som gör det. Det är klart att vi vill försäkra oss om att vi inte får in kriminella personer av något slag i våra verksamheter och vi förstår att det här är en viktig fråga för Eskilstunaborna. De vill veta att den som kommer hem till mamma, eller till de själva, inte är kriminell.