I våras blev det klart att företaget Segen Medical AB tog över vårdcentralslokalerna i Årby centrum som stått tomma en tid efter förra privata vårdföretagets turbulenta tid där.
Med fullt avtal skrivet med Region Sörmland öppnades vårdcentralen Norra Eskilstuna i juli. Men det går lite trögt än så länge.
– Vi har haft några kampanjer med reklam och postutskick och vi höll officiell invigning i september. Men vi hör fortfarande att det är många invånare, såväl i Årby som i Eskilstuna, som inte vet att vi finns, säger verksamhetschef Marseel Yousif.
– Många tror också att det är samma ägare som förut som driver vårdcentralen och kommer inte hit av den anledningen. Men så upptäcker de att vi faktiskt är ett helt annat företag, kommer på ett första besök och sen återkommer de med hela familjen.
Det är precis så vårdcentralschefen och hans personal vill att det ska fungera.
– Vi behöver nå ut till hela stan om att vi finns, är godkända av regionen och erbjuder ett nytt vårdkoncept här i Årby, med full vårdcentralsverksamhet. Efter nyår drar vi igång processen med att öppna egen bvc också i lokalerna. Allt finns och är förberett.
– Vi satsar på tillgänglighet, med snabba akuttider och drop in-verksamhet. Från årsskiftet har vi öppet till 20 på kvällarna och när vi vuxit lite mer startar vi lättakut dagtid. Vi är flexibla och öppna för allt, ler han.
– Vi får läsa av vårdbehovet, vad behövs? Vad efterfrågar patienterna? Du får kontakt med oss via telefon och chatt och vi är en mångkulturell personal som talar en rad språk. Redan i telefonen finns möjlighet att få informationen på arabiska och engelska.
Från tisdagen den 7 november öppnas vaccinationsverksamheten, med vaccin mot bland annat covid och säsongsinfluensa.
– Det går bra att komma hit med både tidsbokning och på drop in, något våra kontakter på regionen blev glada att höra. Det är en service som behövs.
Marseel Yousif konstaterar att Årby har många invånare med kroniska åkommor och tunga vårdbehov. Bland personalen har han specialister i såväl diabetes och hjärtflimmer som kol och astma, samt en samordningssjuksköterska för människor i behov av hemsjukvård.
– Vi kan redan nu erbjuda hembesök för patienter listade hos oss och i hemsjukvården.
Vårdcentralen har runt 530 listningar för tillfället, och antalet stiger lite snabbare nu.
– Folk har varit försiktiga men vi jobbar hårt med att tvätta bort det gamla dåliga ryktet vårdcentralen i Årby haft. Och vi får patienter från andra vårdcentraler, där de har svårt att hinna med. Vi finns här för alla patienterna, det är a och o i vår verksamhet. Se oss som en resurs, vi kan avlasta övriga primärvården.
Marseel och hans personal vill också jobba trygghetsskapande i Årby. Ännu en lokal där det lyser, med tillgängliga vuxna, tror de ska bidra till det positiva arbete som nu görs med hjälp av flera aktörer i bostadsområdet.
– Ungdomarna känner oss, de vet att vi finns här för deras familjer, säger sjuksköterskan Anoar Karim.
– Och många som pratar dålig svenska uppskattar att vi är flerspråkiga. Även det bygger trygghet. Det är ju inte enkelt att behöva prata via en tolk när det handlar om hälsa och sjukdom.