Från klockan 16 torsdagen den 25 april har Vårdförbundet varslat om övertids-, mertids- och nyanställningsblockad.
– Människor dör i väntan på vård och våra medlemmar får det allt tuffare. Våra yrkesgrupper jobbade omkring tre miljoner timmar övertid förra året, var tredje medlem jobbar regelbundet övertid. Det visar tydligt på systemfelet i svensk hälso- och sjukvård. Regionerna överutnyttjar medarbetarna med kortsiktiga metoder i stället för att långsiktigt förbättra villkor och arbetsmiljö så att fler vill och kan arbeta heltid i vården.
Det sa Vårdförbundets ordförande Sineva Ribeiro den 11 mars när varslet lades.
På Vårdförbundets avdelning Södermanland, med 1 500 berörda medlemmar, väntar man in besked från huvudkontoret. Konflikt eller en överenskommelse med Sveriges Kommuner och Regioner, det är frågan.
– Konflikt tror jag, säger ordföranden Lena Lindh.
– Så länge vi inte hör något från förbundet får vi förbereda för åtgärder. Men de kan ju få ett bra bud från SKR i detta nu, vi kan bara avvakta.
Är det värt att gå ut i konflikt för bättre löner, arbetstider och arbetsbelastning?
– Eftersom förbundet varslat är det ju det. Men både och, skulle jag säga.
– En stor del av våra medlemmar orkar inte jobba mer övertid. Att någon gång ibland beordras att stanna kvar efter ordinarie jobb är inga konstigheter. Men regionen kan inte fortsätta bygga sin verksamhet på övertidsarbete. Att aldrig veta om du får gå hem när arbetspasset är slut, eller om du kanske blir kvar hela natten, blir ohållbart.
För de flesta patienterna på Mälarsjukhuset kommer inte blockaden i ett första läge att påverka vården, enligt hälso- och sjukvårdsdirektör Magnus Johansson. Ingen verksamhet planeras att behöva stängas, och telefontider, 1177 och Vårdkontakt direkt hålls öppet som vanligt. Möjligen med längre väntetid.
– Ordinarie verksamhet och arbetstid berörs inte. Men de akuta, dygnet runt-verksamheterna måste fortsätta att fungera även om medarbetare blir sjuka. Där får vi åberopa verktyget "skyddsarbete", för möjligheten att beordra in personal när det finns risk för patientskador.
– Likaså om medarbetare som berörs av konflikten skulle ha ett pågående arbete med undersökning, kontroll eller operation vid slutet av arbetspassen kan övertid eller mertid beordras som skyddsarbete.
Viss typ av planerad vård och planerade icke akuta operationer kommer regionen inte att kunna lösa bemanningen kring under en eventuell konflikt, spår Magnus Johansson. Inte heller kan man hålla extramottagningar på helgtid öppet. Alla patienter som berörs kommer att informeras.
– Konflikten begränsar också hur vi kan använda timanställda, där varje arbetspass räknas som en nyanställning. Så vi kommer att kunna använda redan bokade pass men inte boka in nya.
Har du förståelse för Vårdförbundets stridsåtgärder?
– Jag är inte insatt i detaljerna, vet inte hur förhandlingarna går och har svårt att förutse effekten av dem. Men det vore väldigt tråkigt för våra patienter och medarbetare om det blir konflikt.
Vårdförbundets varsel omfattar sjuksköterskor, röntgensjuksköterskor, barnmorskor och biomedicinska analytiker på sjukhus och vårdcentraler.