Fler vargvalpar har fötts i reviret utanför Eskilstuna

I Axsjö- och Ösjöreviret som ligger i Eskilstuna och Flens kommuner kan länsstyrelsen i Sörmland bekräfta att det fötts vargvalpar. "Vargarna har förökat sig enormt mycket senaste åren", säger Staffan Claesson, rovdjursinventerare på länsstyrelsen i Sörmland.

Flera vargvalpar har fötts i Sörmland. Enligt länsstyrelsen rör det sig om tillskott i två av de totalt åtta reviren.

Flera vargvalpar har fötts i Sörmland. Enligt länsstyrelsen rör det sig om tillskott i två av de totalt åtta reviren.

Foto: Länsstyrelsen Södermanland

Eskilstuna2023-08-29 17:02

Med hjälp av kameror kunde Länsstyrelsen i Sörmland upptäcka att fler vargvalpar fötts i Axsjöreviret, som ligger i området mellan Ärla- och Sjundareviret, och i Ösjöreviret, som ligger sydost om Malmköping.

– Vi har hittat valpar i båda reviren med de kameror vi sätter upp för att hålla lite koll. Inventeringsperioden av varg börjar 1 oktober och avslutas sista mars. När perioden är slut låter vi kamerorna sitta uppe över sommaren och vi brukar åka runt och titta runt midsommar, säger Staffan Claesson. 

Länsstyrelsen åker runt och kollar kamerorna på rutin men även om allmänheten tipsar om att varg har synts till. 

undefined
Flera vargvalpar har fötts i Sörmland. Enligt länsstyrelsen rör det sig om tillskott i två av de totalt åtta reviren.

Vad händer med valparna nu?

– Eftersom att vi är under en "icke-inventeringsperiod" kan vi inte göra så mycket. Vi var inte så överraskade då det har varit intensiv revirmarkering där och vi har tidigare hittat löpblod. Vi förväntade oss det här lite. Det vi gör nu är bekräfta att vi vet att valparna finns och sen följer vi upp det 1 oktober. Mycket kan hända fram tills dess, valparna kan bli sjuka, påkörda eller råka ut för illegal jakt.

Sörmland är just nu ett län med väldigt mycket varg.

– Det har blivit ett län med mycket varg och nu är Sörmland det tredje eller fjärde mest vargtäta länet i Sverige. Dels har andra län licensjakt vilket resulterar i att de länen har mindre varg. Men i Sörmland har de även förökat sig enormt mycket. Det finns mycket vilt här och bra med fodertillgång. 

Förra inventeringsperioden som pågick mellan oktober 2022 och sista mars 2023 konstaterades det att Sörmland hade ungefär 35–45 vargar.

undefined
Staffan Claesson är rovdjursinventerare på länsstyrelsen i Sörmland.

Varför ser vi den här utvecklingen i Sörmland?

– Det är väldigt tätt med varg i den delen av Sörmland som har många revir. Vargarna rör sig mellan Bie, Julita, Eskilstuna, Hälleforsnäs, Malmköping, Sparreholm och Stjärnhov. Det blir många vargar på liten yta. Om jag får killgissa lite så beror det på att Sörmland har mycket hjort, dovhjort, rådjur och älg. Vargarna kan enkelt etablera sig. 

Länsstyrelsen i Sörmland gick även ut med en rättelse i samband med uppdateringen om vargvalpar. En ny vargindivid hittades i Sörmland vid ett forskningsprojekt där man analyserade vargens födoval. 

Ösjöreviret ändras därför från revirmarkerande par till familjegrupp med föryngring för inventeringsäsongen 2022/2023.

– Vargen fanns redan 2022 men som vi förra året inte säkrade. Vi hittade helt enkelt inte en valp under inventeringen, utan den hittades vid ett senare tillfälle. Trots att vi håller på från oktober till mars så missar även vi. Därför gick vi ut med en rättelse, säger Staffan Claesson.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!