Det är det väletablerade företaget Krantjänst i Mälardalen AB som har slagit på stort och införskaffat den självresande tornkranen som anlände till Eskilstuna tidigare i veckan.
– Jag ser ljust på framtiden, säger ägaren Magnus Hägglöf.
Kranen heter "Mighty Tiny" och är tillverkad av det nederländska företaget Spierings. Kranen är döpt efter Tiny Spierings som grundade företaget tillsammans med sin man Leo Spierings 1987.
Krantjänst i Mälardalen AB kan spåra sina rötter till det anrika Eskilstunaföretaget Nystedts. För tio år sedan blåste Magnus Hägglöf liv i den då avsomnade kranverksamheten som idag har vuxit till 12 anställda. Sedan fem år ligger företaget på adressen Svista norrgård 1.
Den nya kranen är den största i världen i sitt slag. Kranen är mobil och kan själv köra till olika byggarbetsplatser. Själva lyftkranen vecklas upp och vecklas ihop helt automatiskt på cirka en kvart.
– Säg att vi ska åka över till batterifabriken som de ska bygga här. Då är vi där på tio minuter och är lyftklara på en halvtimme, säger Magnus Hägglöf.
Kranen sköts av en enda person, i det här fallet av företagets erfarne kranförare René Gröniger. Han kan antingen sitta uppe i hytten på 35 meters höjd och styra kranen eller stå nere på marken och manövrera med hjälp av en radiostyrd kontroll. Han säger att det är en vanesak att jobba på hög höjd.
– Man blir van vid det här, men man har ju också radiostyrning så man kan jobba mycket med det, säger René Gröniger.
Det finns andra tornkranar som är högre än "Mighty Tiny". Kranen som användes vid bygget av Mälarsjukhuset var till exempel 75 meter hög. Sådana fasta tornkranar måste dock byggas ihop på plats och det behövs flera lastbilar för att transportera delarna. Det finns även andra lyftkranar som är mobila, men inga av dem har en lika stor räckvidd som "Mighty Tiny" – vars kran är hela 60 meter. Längst ute vid spetsen kan den lyfta 1 700 kilo. Om kranen vinklas snett uppåt blir den maximala lyfthöjden 64 meter.
Den självresande tornkranen är väldigt praktisk genom att den når in långt över taken vid byggen av till exempel stora lagerlokaler. Det är också bra att den kan stå på mycket trånga utrymmen, till exempel i gränder mellan höga hus inne i stan.
– Jag tror att det här är framtiden. Den har lång räckvidd och kan ställas upp på trånga ytor. Även Eskilstuna börjar ju bli lite trängre, säger Magnus Hägglöf.
Modellen har tillverkats i fler än 110 exemplar.
– Det här är ett nytt koncept för mig, men jag tror att det kommer att behövas här i staden i och med att det byggs. Vi får stora industriparker. Det byggs stora hallar där man måste räcka långt in på taken. Du måste upp med takmaterial och du måste lyfta upp solceller på stora tak.
"Mighty Tiny" har tidigare haft en dansk ägare. Innan Krantjänst i Mälardalen AB tog över den var den på service hos tillverkaren i Nederländerna. Den kom till Sverige via Göteborg. Det finns sedan tidigare en likadan kran i Norrköping.
Magnus Hägglöf verkar inte vara särskilt besvärad av lågkonjunkturen.
– Folk måste ju fortfarande jobba, så jag tror inte det blir så mycket, säger han.
– Det här nu att det blir lite sämre är snarare att det går ner till lite mer normalt, tycker jag. Det har ju varit hysteriskt de sista åren.