I måndags kväll dök en man upp hemma hos en äldre kvinna i Nyfors efter att ha ringt henne upprepade gånger under dagen.
Mannen förmådde kvinnan, som är i 80-årsåldern, att lämna ifrån sig såväl guldsmycken som bankkort och kortkod.
I torsdags lurades en annan kvinna i 80-årsåldern i Eskilstuna på ett liknande sätt. Där tog bedragaren enligt polisen först kontakt via sms och meddelade att kvinnan utsatts för ett bedrägeri som personen skulle hjälpa till att anmäla. Kort därefter kom en person hem till henne och frågade efter smycken.
Enligt polisen ska kvinnan då blivit av med guldsmycken till ett värde av 100 000 kronor.
Dessa Eskilstunabor är bara två i raden av dem som drabbats av senaste tidens bedrägerivåg som riktar in sig på äldre personer.
Under årets första tio dagar har 42 bedrägerier mot äldre anmälts i Sörmland, varav 21 i Eskilstuna.
Fenomenet är inte nytt, men eskalerar just nu.
– Det handlar om likartade modus och bedragarna spinner på rädsla, det vill säga att de äldre är rädda för att ha blivit utsatta för just ett bedrägeri. Ofta handlar samtalen om att något blivit fel och personen som hör av sig erbjuder sig att hjälpa till, säger Mats Pettersson, polisens presstalesperson.
Bedragarna har dock flera olika tillvägagångssätt för att komma åt de äldres ägodelar.
– Bedragaren skickar ofta ett sms med information om att personen beställt varor från ett visst företag och att denne blivit utsatt för ett bedrägeri. Den drabbade uppmanas att ringa ett nummer och blir den vägen erbjuden att få hjälp att anmäla detta till sitt försäkringsbolag, säger Mats Pettersson
I flera fall har sedan offren blivit uppsökt fysiskt i hemmet där de uppmanats lämna över värdesaker till personen som ska "hjälpa till".
– Bedragarna lurar till sig bland annat kontanter, smycken, bankkort och koder. Det handlar om belopp på mellan tusen och flera hundra tusen kronor. Några har blivit av med sina livsbesparingar, säger Mats Pettersson.
– Smycken och andra ägodelar kan dessutom ha en affektionsvärde som inte går att sätta någon prislapp på, fortsätter han.
Polisen vädjar till anhöriga att prata med sina äldre släktingar om bedrägerierna. Den som drabbats uppmanas höra av sig till polisen så fort som möjligt om man misstänker att man svindlats.
– De äldre är en särskilt utsatt grupp och det här är oerhört ful brottslighet som riktar sig mot äldre och svaga, säger Mats Pettersson.