Efter supervärmen – nu dundrar regn och åska in

Fram med paraplyet, under fredagen drar både regn och åskoväder in över Eskilstuna och gul varning för skyfallsliknande regn är utfärdad.

Under fredagen drar både regn och åskoväder in över Eskilstuna.

Under fredagen drar både regn och åskoväder in över Eskilstuna.

Foto: Niklas Holm

Eskilstuna2024-06-27 21:50

Det har varit tropiska dagar i Eskilstuna. Torsdagen blev preliminärt den varmaste dagen på nästan två år, med en maximal temperatur på 30,1 en grader. Senast det var 30 grader eller mer i Eskilstuna var den 19 augusti 2022, då det var 30,5.

Men nu ser högtrycket ut att lämna oss, för den här gången. 

– Torsdagen är den sista sucken på den här högsommarvärmen innan vi går in i lite ostadigare och svalare väder. Under fredagen har vi regn som passerar norrut över Eskilstuna och bakom regnet ligger en svalare temperatur runt dryga 20 grader, säger Lisa Frost, meteorolog på SMHI. 

Hur mycket regn ser det ut att bli? 

– Lokalt kan det komma lite större mängder, men det ser inte ut att gå upp i någon varningsnivå. Men lokalt kan det bli lite kraftigare skurar och det är för att det kan möjligen vara inslag av åska i det här också, och det är där vi får de allra mest kraftiga skurarna.

Det här sa Lisa Frost till tidningen under torsdagseftermiddagen. På kvällen beslöt sig SMHI för att ändå utfärda en gul varning, som bland annat omfattar hela Sörmland.

Man tror att det lokalt, i samband med kraftiga skurar, kan komma uppemot 60 millimeter regn på kort tid. Det är i närheten av vad som normalt faller under en hel månad, och så mycket nederbörd kan få konsekvenser i form av översvämmade vägar, källare och dagvattensystem.

Störst risk för skyfallsliknande skurar ser det enligt SMHI ut att vara under eftermiddagen och kvällen. Lokalt under fredagen kan även hagel förekomma.

Framåt helgen kommer solen tillbaka igen, men med fortsatt svala temperaturer. 

– Vi kör lite varannandagsväder här för till lördagen blir det återigen en ganska solig dag med lite stackmoln framåt eftermiddagen. Den svala luften ligger kvar med en dagstemperatur på 20 till 22 grader. Framåt söndagen så har vi återigen skurar som letar sig in, där solen kan titta fram emellan skurarna. Även här ligger temperaturen fortsatt på omkring 20 grader, säger Lisa Frost. 

Hur ser nästa vecka ut? 

– I dagsläget ser det ut som att vi går in i en lite ostadigare och svalare period.              

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!