Varnar för att rekordmånga möss kan störa julfirandet

Möss brukar bli ett problem när många öppnar upp sina fritidshus för att fira jul. Gnagarna kommer ofta in med vedsäcken och med rekordhög vedkonsumtion riskerar årets julfirande att bli extra utsatt.

Johan Peterson är skadedjursexpert på Nomor.

Johan Peterson är skadedjursexpert på Nomor.

Foto: Pressbild

Eskilstuna2022-12-14 14:12

Företaget Nomor, som är verksamt inom skadedjurskontroll, varnar för att det kan bli rekord i möss under årets julfirande.

– Det gäller att vara försiktig när man tar in veden så det inte följer med oinbjudna gäster, säger Johan Peterson, skadedjursexpert på Nomor. 

Mössen följer med in i värmen genom att gömma sig bland vedträna och Johan Peterson konstaterar att det just i år är extra många vedsäckar som bärs in då vinterns elpriser gjort att vedkonsumtionen skjutit i höjden.

– Det är inte bara möss som tycker om att gömma sig bland vedträna, även vedlevande insekter som långhorningar och blåhjon trivs under barken, säger han.

Medan en del möss liftar in i stugvärmen med vedsäcken tar sig andra in genom de små glipor som ofta finns. 

– Varje år är det samma akuta situation, telefonerna börjar ringa strax innan jul när fritidshusen öppnats upp. Får mössen härja fritt bygger de bon och kan åstadkomma en hel del skada, säger Johan.

undefined
Mössen liftar in med vedsäcken.

Fritidshus som står tomma under stora delar av året är attraktiva bostäder för möss som söker skydd när kylan kommer. Mössen upptäcks ofta när ägarna kommer dit inför julledigheten. 

– Om du har ett fritidshus och de har fått vara ifred länge brukar det vara spillning precis överallt och sedan boar de gärna i sånt som är varmt, mjukt och mysigt. Soffkuddar, täcken och sängar och sånt där brukar de kunna gnaga sönder och bygga bo i, säger Johan. 

– Det farliga är när de går på elkablar eller vattenslangar. 

Möss kan gnaga sönder till exempel stearinljus, madrasser, kuddar och en hel del annan inredning. Börjar de gnaga på sladdar eller rör kan det i värsta fall leda till kortslutning och vattenskador.

Johan tipsar om hur man kan undvika gnagare i stugan:

  • Se över rörgenomföringar så de är täta. Avloppsbrunnar ska ha ordentligt fastsatta galler utan för stora hål, gärna av metall.
  • Dörrar måste vara täta, kontrollera att eventuella släp- och borstlister är intakta.
  • Husfasaden måste vara fri från hål och sprickor, om så finns kan det vara god idé att anlita en fackman för tätning.
  • Håll god ordning och undvik högar av bråte både ute och inne. Tänk på att hålla snyggt och rent vid sopkärl.
  • Undvik vegetation i nära anslutning till husfasader.
  • Mata ej fåglar där du vill hålla mössen borta.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!