Juni blev trots en kylig inledning varm eller mycket varm i hela Sverige. I främst södra delarna av landet var det från omkring nationaldagen och framåt varma luftmassor som dominerade. I framför allt mellersta Sverige har torkan varit mycket långvarig – fram till i söndags.
– I helgen gick vi in i ett ostadigare väderläge med regn och skurar som styrs av ett lågtryck söderifrån, säger meteorologen Linus Karlsson på SMHI.
I Eskilstuna föll det uppskattningsvis mellan 10–20 millimeter regn under söndagen och under måndagen väntas ytterligare närmare 10 millimeter.
– Det är framför allt under första halvan av veckan, fram till torsdag, som det ostadiga vädret dominerar över norra Sörmland. Därefter ser det ut att ersättas av ett högtryck.
Torkan i juni har lett till sönderbrända gräsmattor och låga vattennivåer. Gör de här regnskurarna någon nytta?
– När det har varit torrt en så här lång period är risken att nederbörden stannar ovanpå marken och gör mer skada än nytta, men nu ser vi att det kommer att regna under flera dagar och då ökar också chansen för att marken lyckas ta till sig vattnet.
– Regnet är också välkommet då det har en dämpande effekt mot skogsbränder, något som vi tidigare utfärdat varning om, säger Linus Karlsson.
Sol och varmare temperaturer beräknas göra comeback framåt torsdag – innan dess flaggar Linus Karlsson för mer regn.
– Tisdagen kan inledas med lite sol, för att bytas ut mot skurar från eftermiddagen. Onsdagen ser ut att inledas på liknande sätt, men med risk för stora nederbördsmängder över Eskilstuna på senas kvällen och natten mot torsdagen. Lokalt kan det falla ytterligare mellan 10–20 millimeter, säger Linus Karlsson.
Roger Magnusson, vakthavande befäl på Räddningscenter Öst, utesluter inte att rådande regler om skärpt eldningsförbud i Eskilstuna kan komma att lättas efter flera dagar med regn.
– Vilken nivå det ska vara på eldningsförbudet är något som kommunerna själva bestämmer. Klart är dock att regnet som fallit de senaste dagarna avsevärt minskat risken för antändning och spridning i skog och mark.
Det skärpta eldningsförbudet innebär att det inte är tillåtet att grilla med exempelvis ved eller kol vid ordningsställda grillplatser, utanför sammanhållen bebyggelse.