757 varsel under april: "Fortsätter att växa"

Under april månad varslades 757 personer i Södermanlands län. Det är mer än elva gånger så många som under april i fjol, då 65 personer varslades.

Antalet varsel ökar markant i spåren av corona. I januari 2019 varslades 450 personer från Eberspächer i Nyköping, varpå den höga siffran för januari 2019. På bild Gösta Reinl.

Antalet varsel ökar markant i spåren av corona. I januari 2019 varslades 450 personer från Eberspächer i Nyköping, varpå den höga siffran för januari 2019. På bild Gösta Reinl.

Foto: Niklas Holm

Eskilstuna2020-05-05 15:05

Antal varsel fortsätter att öka markant enligt ny statistik från Arbetsförmedlingen.

– Antalet personer berörda av varsel om uppsägning fortsätter att växa med mycket höga tal. Den senaste veckans varsel kommer framför allt från transport och industri, säger Annika Sundén, analyschef på Arbetsförmedlingen.

Flest varsel ligger i näringsgrenen tillverkning, där 677 varsel är lagda. Därefter följer transport och magasinering 32 personer, verksamhet inom juridik, ekonomi, vetenskap och teknik 23 personer, hotell- och restaurangverksamhet 19 personer och utbildning sex personer.

Gösta Reinl, vd Eskilstuna Fabriksförening, har en god inblick i Eskilstunas näringsliv.

– Situationerna är väldigt olika. De som har kunder och levererar till fordonsindustrin, som Volvo och Scania, är extremt drabbade. Kundunderlaget har svikit och leverantörskedjan likaså. Det har bromsat in ordentligt och stått stilla under en tid nu, säger Gösta Reinl och tillägger:

– Där kör man oftast som så att man gått på permitteringslösningen. Många av kunderna säger att de är hemma sex veckor och arbetar fyra, som Volvo CE här i Eskilstuna.

undefined
Gösta Reinl, vd Eskilstuna Fabriksförening.

Sen finns det företag som fortfarande fungerar under corona-tider.

– De företag som levererar inom bygg fungerar fortfarande, trots sjukdomar, det är inte samma tvärnit där. De som levererar till dem har det bättre, man kan fortfarande göra exempelvis elinstallationer och balkonger, menar Gösta Reinl.

Han förklarar att varslen inom industrin inte är som i andra branscher.

– Det här är utdraget och kommer inte gå fort att komma ur när corona väl försvinner. Vi ligger senare i kedjan än restaurang och besöksnäringen. Vi har kollat med enkäter hur det ligger till och de flesta försöker balansera och hålla igång. Det finns pengar just nu men efter semestern blir det likviditetsbrist, då kommer många företag att ha kärvt med pengar.

Men han menar att den här krisen inte är i närheten av finanskrisen 2008, än.

– Förra krisen 2008 tappade vi 2 800 jobb bara i Eskilstuna, 1 700 av de var inom industrin och tillverkning. Det otäcka är att förra gången var det en ekonomisk nedgång. Nu är det en ny faktor, coronaviruset, som ingen har grepp om. Osäkerheten är stor, vi har aldrig upplevt det här förr. Det kan bli besvärligare än finanskrisen, avslutar Gösta Reinl.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!