Flera områden längs Eskilstunaån är översvämmade, bland annat ute i Vilsta koloniområde där bryggor ligger under vattnet och marken intill är vattenfylld. Inne i Eskilstuna centrum märker man lätt av vattennivån om man tittar på höjden från vattenytan upp till broarna.
– Förra året var vattenläget för lågt i Hjälmaren vilket ställde till besvär. Hjälmaren har i år en för hög vattennivå just nu vilket bidrar till att Eskilstunaåns vattennivå är högre än vanligt, säger Kristina Birath, ordförande för Hjälmarens vattenförbund.
Den 20 maj var tanken att nivån i Hjälmaren skulle vara nere i 21,95 men det har man inte lyckats med.
– 21, 95 är vårt mål, men det styrs av vädrets makter. Det gäller för oss att följa vädret noga då det finns en högstanivå också, som är 22,10. I dag ligger vi på 22,05.
Vattnet är relaterat till en fix punkt för att kunna jämföra vattennivån, där av dessa värden.
– Det finns flera regleringspunkter i Eskilstunaån som rinner norrut. Flera kraftverk släpper igenom vatten och de påverkar vattennivån längs med ån. Vi håller hela tiden en dialog med kraftverksägarna för att kunna ligga i fas. Om vi öppnar på måste även de göra det.
Hjälmarens vattenförbund reglerar vattenutsläppet från Hjälmaren via Hyndevadsdammen i Skogstorp.
– Vi har många luckor öppna i Hyndevadsdammen just nu, vi ska komma ner till 21,95 i Hjälmaren. Vi har cirka 60 kubikmeter i sekund i flöde, det är enormt mycket.
Hon berättar att de har ett bra samarbete med SMHI och följer väderprognoserna kontinuerligt.
– Vi mäter även vattennivån på två ställen varje dag, vid Hampetorp och Hyndevad. Det är en riktig utmaning att bedöma behovet av reglering av utsläppet, men vi gör så gott vi kan.
Målet var att vara nere i 21,95 den 20 maj men det målet når man inte.
– Vi jobbar mot att komma dit åt. Vi måste komma ner för att jordbruksmark inte ska bli översvämmad. Det finns mycket intresse kring vattennivån, det berör många, exempelvis bönder, fiskare och husägare runt omkring.
Varför är nivån så hög i Hjälmaren?
– Det har regnat mycket och varit kallt samtidigt. I vanligt fall när våren kommer igång absorberar marken vattnet, men när det är kallare rinner det av ner i vattendragen som går ut i Hjälmaren och höjer vattennivån där, menar Kristina Birath och avslutar:
– Naturen är inte lätt att tämja.