Med sina 42 år är Transcoms platschef Anders Alfredsson i Eskilstuna definitivt en av de mer seniora medarbetarna i lokalerna på Kungsgatan 69. Bland de anställda som jobbar med att svara i telefon är medelåldern 24 år. De flesta av dem sitter sida vid sida i långa rader på bottenvåningen. Callcentret har ytterligare en stor lokal i samma hus och har dessutom flyttat en del av verksamheten till lokaler i centrala Eskilstuna.
Telefonerna bemannas av personal som dels ger teknisk support, till exempel lotsar kunder genom installationen av ett trådlöst bredband, dels tar hand om kundservicefrågor.
Till de största kundföretagen hör teleoperatören Tele2 som i likhet med Transcom har Kinnevik som storägare.
Sedan företaget kom till Eskilstuna för drygt två år sedan har det vuxit kraftigt. Kanske har expansionen gått lite för fort.
— Det har varit två intensiva år och det har gått lite för snabbt. Vi har inte hunnit med alla processer som vi önskat, säger Alfredsson.
När företaget hade som flest anställda i Eskilstuna jobbade över 600 personer i stan. Nu har antalet minskat något och för närvarande finns runt 560 anställda. Omkring 60 procent av personalen är anställd av Transcom, resten är inhyrda via bemanningsbolag. Genomströmningen av anställda har varit hög, i genomsnitt stannar de anställda mellan två och tre år.
— Serviceföretag som vårt är extremt viktiga för en stad som Eskilstuna där ungdomsarbetslösheten är hög. Här går det att få jobb om man har rätt inställning, säger Alfredsson som gärna hade sett ett närmare samarbete med skolor och med andra företag i området.
— Det här är ett fantastiskt jobb för ungdomar. Vi ger dem en bra utbildning som de har glädje av även när de har slutat här. Det är många företag som ser sin framtida personal i vår personal.