Ordförande i Ornitologiska klubben i Eskilstuna (OKE), Lennart Eriksson, berättar att man försökt genomföra en tävling av det här slaget i flera år. Men att det alltid tidigare stupat på att man fått ihop alldeles för få lag.
I år kom till starten nio lag, som består av mellan två och fyra medlemmar och där minst två måste se samma fågel för att registrera en godkänd "träff".
Det lag som skådade flest arter vann hela tävlingen och det gjorde Lag Ungtupparna med Yonas Ericsson, Tommy Emanuelsson och Joachim Strengbom, som lyckades se både kungsörn och tjäder inom den stipulerade tiden.
Tävlingen som sådan beskriver Lennart Eriksson som ett litet lekfullt jippo som mest är till för att försöka få folk att komma ut en liten stund.
I sällskap med hustru Kerstin Eriksson och Leif Carlsson utgjorde Lennart Eriksson Lag Utoglo, som liksom de flesta deltagarna såg mellan 30 och 40 arter.
I sällskap med Lag Över 400 med Björn Fors och Bo Hernod kollade vi strömstaren och senare också kungsfågeln i Skjulstareservatet, och någon hård konkurrens mellan lagen märktes aldrig. Bo och Björn pekade gladeligen ut var de sett både kungsfågel och nötväcka och hade med all säkerhet igen vänligheten lite senare under dagen.
– Lite otur med vädret hade vi under söndagen, vi skulle förstås ha haft lördagens väder med solsken från klar himmel, men man kan inte få allt, säger Lennart Eriksson, som nog törs lova att tävlingen återkommer nästa år.
Leif Carlsson har en liten invändning mot den här beskrivningen att rallyt är ett jippo. Det kan så vara att meningen är att bara locka ut folk på fågelskådning men...
– Vi har alltid chansen att göra en del värdefulla observationer, säger han. Vi kan exempelvis se förändringar när det gäller antal småfåglar vi ser i dag mot hur det såg ut för några år sedan.
Två småfåglar som inte är lika talrika i dag i jämförelse med tidigare är grönfink och talltita.
– Förr behövde man inte gå långt i en skog innan man såg väldigt många talltitor, så är det inte längre.
Orsaken?
– Jag tror att det beror på dagens skogsbruk, som mer antar formen av en plantering än något annat.
Några arter som genomgår en positiv utveckling?
– Havsörnen förstås.