– Min chef hörde av sig i tisdags och sa att det finns en risk att den kommer att stängas nästa år på grund av ekonomin, säger Charlotta Kjellström på samhällsbyggnadsförvaltningen.
Hon är en av de naturvårdare som två dagar i veckan bemannar Naturstugan i Årby som nu hotas av stängning.
– Det är jättetråkigt såklart, säger hon.
Samhällsbyggnadsnämnden har en budget på cirka 440 miljoner kronor. Nästa år vill nämnden ha ytterligare 15-16 miljoner kronor – annars hotar nedskärningar på flera områden.
Vid sitt sammanträde den 17 april godkände en enig nämnd en lista på besparingar som nu skickas vidare till kommunfullmäktige som i juni ska fastställa budgetramarna för 2025. Listan innehåller 24 åtgärder som kan bli verklighet om nämnden inte får den ramutökning som den har äskat om.
– Där har vi visat på konsekvenser utifrån om vi får en budgetram som vi har till exempel för i år, säger Sarita Hotti (S), ordförande samhällsbyggnadsnämnden.
Om det blir nödvändigt med besparingar beror enligt Sarita Hotti på hur det går för kommunens övriga nämnder. Hon tycker inte att det ser ut som att alla nämnder kommer att kunna hålla budget.
– Då måste ju de underskotten också tas av pengar och konjunkturen ser ju inte riktigt ut att vända.
Konsekvenserna av besparingar inom samhällsbyggnadsförvaltningen skulle bland annat bli minskad skötsel av offentliga platser som inte har högsta prioritet, till exempel näckrosbekämpning.
– Då kanske vi till exempel behöver mer sällan rensa ån på näckrosor, säger Sarita Hotti.
En annan konsekvens skulle bli att gräset klipps vid färre tillfällen alternativt att gräsklippningen helt uteblir på vissa platser.
– Det kan finnas delar där vi klipper i dag som kanske inte behöver klippas, säger Sarita Hotti.
Kommunen kan behöva skära ner på den offentliga utsmyckningen genom att till exempel plantera blommor som är billigare att odla och enklare att sköta om.
– Det blir inga varsel, att vi säger upp någon. Däremot kommer vi inte att tillsätta vakanser, säger Sarita Hotti och fortsätter:
– Det kommer in färre ansökningar om bygglov just nu och det kommer in färre detaljplaner som behöver gå med hög takt. Då gör det ingenting om vi i ett sånt här krisår går lite kort.
En annan sparåtgärd handlar om att stänga ner verksamheten i Naturstugan.
– Har vi inte resurser så har vi inte. Då måste vi prioritera och då är det kanske en sån sak som kanske är lättare att prioritera bort än annat, säger Sarita Hotti.
Till Naturstugan kan allmänheten komma för att få information om naturvård och friluftsliv. Verksamheten har pågått sedan 2015.
– De som brukar röra sig i Årby säger att sedan vi kom dit har det blivit lugnare, säger naturvårdaren Charlotta Kjellström som bemannar stugan där det finns en utställning om trädens ekosystem.
Naturstugan är öppen på tisdagar och torsdagar. Bland besökarna finns bland annat förskolegrupper.
– Många tycker det är tråkigt om det skulle läggas ner, säger Charlotta Kjellström.
Enligt sparförslaget ska hyresavtalet sägas upp inför 2025. Charlotta Kjellström varnar för det kan bli svårt för kommunen att återuppta verksamheten om den skulle vilja göra det i framtiden
– Det är inte så enkelt att starta om det igen om man har tagit bort allting.
Efter att kommunfullmäktige fastställt budgetramarna i juni blir det upp till samhällsbyggnadsnämnden att titta vidare på hur den eventuellt behöver spara. Slutliga beslut om eventuella nedskärningar 2025 beslutas i december.
Några av samhällsbyggnadsnämndens besparingsförslag:
- Detaljplaner utan finansiär läggs vilande.
- Anlita färre konsulter.
- Minska antalet fordon.
- Endast hantera det som är akut nödvändigt vid regn, skyfall och höga vattennivåer.
- Göra inspektioner av lekplatser i egen regi vartannat år, konsult vartannat år i stället för varje år.
- Fortsatt lägre budget för kompetensutveckling samt personalsociala kostnader.
- Färre säsongsanställda inom parkverksamheten.
- Inte ta emot avlönade praktikanter.
- Förvaltningen inte kan ta emot utpekat antal feriepraktikanter.
- Se över kommande personalstyrka.
- Göra tuffare prioriteringar när det gäller deltagande i projekt och samverkansforum.
- Se över taxor och avgifter, bland annat parkeringsavgifter och felparkeringsavgifter.