Dit är det fortfarande sex veckor, men för seriösa jägare har älgjakten på sätt och vis redan startat.
– Jag lägger ner mycket tid på skjutbanan. Både för att kolla att vapnet fungerar som det ska och för att se till jag själv håller måttet som jägare, säger Sören Drott,.
Han är inte ensam om den prioriteringen. Varje lördag fram till jaktstart kommer traktens jägarna till Hägraortens jaktvårdsförening skyttebana i Öjagropen.
– Hit är alla välkomna och ingen behöver känna sig dum om man skjuter dåligt. Det är ju bättre att göra det här än ute i skogen, säger banansvariga Elisabeth Pettersson.
Om skyttarna pratar om något annat än antalet träffar på tavlan så handlar det förmodligen om alla pålagor som myndigheterna numera lägger på landets jägare.
Och om de höga fällavgifterna.
– Jägarna gör myndighetens jobb och betalar för det, säger Roland Andersson.
Ändå har jägarna i norra delen kommit förhållandevis billigt undan. Medan alla andra jägare i Sörmland måste betala 1 000 kronor för varje fälld vuxen älg betalar jägarna i förvaltningsområde 9 bara 800.
Det beror på att större delen av förvaltningsområdet faktiskt ligger i Västmanland, där fällavgiften är 200 kronor lägre än i Sörmland.
– Man kan väl säga att vi hade lite tur, säger Sören Drott.
Däremot blev det en försämring för de jaktlag som inte jagar på licens utan enbart under de första jaktdagarna. I Sörmland är den jakten tillåten under fem dagar, i Västmanland bara under tre.
– Om jägare i den här länsdelen följer Sörmlandsreglerna gör de sig faktiskt skyldiga till olaga jakt, påpekar Sören Drott.
Inom Rekarne jaktvårdskrets var man övervägande positiv inför förändringen för fyra år sedan. Inte minst för att man redan vidtagit åtgärder för att få till en stabilare älgstam.
– Till exempel genom att spara tjurarna. Nu börjar vi se resultatet i större och tyngre kalvar. Så i den delen har omorganisationen gett önskat resultat, säger Roland Andersson.