"Vi har utmaningar i Eskilstuna"

Det sa integrationsminister Erik Ullenhag vid sitt besök i Eskilstuna på onsdagen. Jobben och språket är nycklarna till att komma till rätta med problemen, enligt honom.

Foto:

Eskilstuna2014-02-12 15:50

Erik Ullenhag besökte Eskilstuna för att studera hur kommunen arbetar med integration. Besöket skedde på initiativ av landshövdingen i Sörmland Liselott Hagberg som ville visa på vilka aktiviteter som sker i länet och diskutera vilka utmaningar som finns på integrationsområdet.

Eskilstuna kommun tampas med stora problem som grundar sig i segregation och utanförskap. Arbetslösheten är hög, precis som andelen personer som är beroende av socialbidrag, och skolresultaten är låga. Fler jobb och ökat fokus på språkinlärning är nycklar för att integrationspolitiken ska fungera, enligt Erik Ullenhag.

— Vi har utmaningar i Eskilstuna precis som i en del andra städer med utanförskap. Från min och Regeringens sida lägger vi om integrationspolitiken med mer fokus på att man ska ha jobb från första dagen och att språket är viktigt, säger Erik Ullenhag.

— Sen är det en särskild utmaning med människor som har befunnit sig i Sverige längre. Där behöver vi fundera över hur kan se till att skolan fungerar riktigt bra så att alla får likvärdiga möjligheter.

När det gäller skolan till exempel anser Erik Ullenhag att det handlar mycket om att ge extra tid till dem som behöver det. Han tar upp åtgärdsförslag som obligatorisk sommarskola för dem som behöver, extra läxläsning och fler timmar svenska i veckan till nyanlända invandrare.

Erik Ullenhags bild är att det går bra för majoriteten av de invandrare som kommer till Sverige.

— Vi har aldrig haft så många utrikesfödda som går till jobbet som vi har i dag i Sverige – 750 000 personer sysselsatta som kommer från andra länder. Vi skulle inte klara hemtjänsten och äldreomsorgen utan dem.

— Och i dag är jag på besök på ett företag i Eskilstuna som har 18 anställda som säljer ris till andra länder i Europa och som har revolutionerat vår egen matkultur.

Han menar att regeringen och kommunerna bär ett gemensamt ansvar för att integrationen ska fungera och säger att han lyssnar på kommunerna. Bland annat diskuteras hur ersättningssystemen kan läggas om så att kommunen kan ta ett större ansvar för nyanlända flyktingar.

Hazem Kurda, grundare till Swedish Fine Rice AB som startade 1986 och i dag omsätter omkring 60 miljoner kronor om året, blev tillfrågad av landshövdingen Liselott Hagberg om han kunde ta emot integrationsministern, vilket han kunde tänka sig.

— Det är bra för regeringen att lyfta fram den här positiva sidan av invandrare. Jag är tacksam att jag fick en pratstund med ministern och fick berätta om vilka med- och motgångar jag har upplevt under mina 34 år i Sverige, och vilka problem jag har mött för att komma dit jag har kommit.

På programmet stod, förutom besöket på Swedish Fine Rice, information om kommunens projekt med flyktingguider och besök på Konstmuseet och en titt på konstprojektet som handlar om att skapa ett nätverk mellan konstnärer som nyligen kommit till Sverige och redan etablerade konstnärer i Sörmland.

På webben kan du se mer från integrationsministerns besök på Swedish Fine Rice.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om