"När ni kommer till oss deltar ni på en lektion."
Med de orden välkomnas gästerna när de öppnar menyn på Restaurang Rinman. Men på tisdagen var det en alldeles speciell lektion gästerna bjöds på. Då var det nämligen invigning för de nyrenoverade lokalerna.
– Äntligen! Vi har varit borta härifrån i ett helt år, säger läraren Lena Calmegård.
Under renoveringstiden har eleverna på Rinmangymnasiet restaurang- och livsmedelsprogram hållit till i andra lokaler på skolan.
– Det har bara varit verksamhet i liten skala, här har vi tillexempel ett riktigt restaurangkök, säger Lena Calmegård.
Efter att skolchef Karin Holmgren Lundin klippt det blågula bandet och förklarat restaurangen invigd fick gästerna mingla in i det nya köket.
– Vi bjuder på plockmat. Det är fokus på ekologiskt och närproducerat, säger Lena Calmegård.
Invigningen kommer att pågå i tre dagar och avslutas med att ha öppet för allmänheten på torsdag.
Under invigningen är det sistaårseleverna som visar sina färdigheter i köket.
– Det är lättare att jobba i det här köket, det är större och mer organiserat, säger Nathalie Ringkvist medan hon förbereder en rätt med bland annat rotselleri och renkött.
På torsdag den 25 september öppnar restaurangen och håller därefter öppet onsdag till fredag. Efter jul utökas verksamheten.
– Då går ettorna in, de har hösten på sig att bli lite varma i kläderna. Så efter jul har vi öppet måndag till fredag, säger Lena Calmegård.
Artikeln är uppdaterad:
I den tidigare versionen framgick det att restaurangen skulle öppna först efter jul. Det stämmer inte.