– Vi vill få Eskilstunaborna att känna att de gör skillnad i staden de bor i. När man handlar lokalt och fattar hållbara beslut bidrar det till en ökad välfärd och fler arbetstillfällen i kommunen. Ekonomin mår bättre och vi sänker de fossila utsläppen genom att inte resa utanför Eskilstuna, säger Simon Glimtoft, centrumledare för Retuna och ansvarig för Handla hållbart.
Andra aktörer som står bakom initiativet är Position Eskilstuna, Tuna park, Affärsplan Eskilstuna, Folkesta handelsområde, Torshällahandeln och Destination Eskilstuna. Initiativet kommer enligt Simon Glimtoft även att omfatta stadskärnan.
– Vi vill inkludera alla och även bidra till ett levande centrum, säger Simon Glimtoft.
Han menar att något behöver hända för att få stadskärnan att må bättre.
– Det behöver hända någonting och det kanske inte behöver vara bara handel utan det kan vara föreningar, att exempelvis Eskilstuna makerspace kan ha en filial i city för de som inte är bilburna eller vill åka buss till Retuna. Att man tar Cirkulärans verksamhet för UF-företag till city så att den blir så tillgänglig som möjligt.
– Man kan eventuellt titta på att ta mer återbruk, mer secondhand till city om den affären fungerar bra. Det är viktigt att inte glömma bort vår stadskärna.
Ett flertal aktiviteter är planerade inom ramen för initiativet Handla hållbart, där den första sker med hjälp av kommunens återbruksverksamhet Cirkuläran. Barnen på nio förskolor får i år läsa boken "Prick och Fläck snöar in" och sedan bygga upp vinterlandskap av återbruksmaterial som ska ställas ut på Retuna, Tuna park och i city.
Till Cirkuläran på Retuna får lärare och pedagoger från grundskola och förskola komma för hämta det återbruksmaterial som de behöver.
– Man tar återbruk till bildsalar, slöjdsalar och till UF-elever som vill starta upp hållbara företag. De kommer hit och workshoppar på Retuna, men vi vill ta UF till city också, till de vakanta lokalerna som finns, säger Simon.
Eva Svensson är senior advisor på Cirkulärans idéverkstad på Retuna.
– På grundskolan fokuserar vi till att börja med på slöjdlärarna, fritidshemmen och Ung Företagsamhet. UF-företagarna kommer hit, antingen i grupp med sina lärare eller enskilt för att prata med mig om vilka företagsidéer de har och vad det är för material de behöver. Sedan hjälps vi åt och jag kan tipsa och hjälpa dem, säger hon och fortsätter:
– Jag har till exempel ett UF-företag som vill göra olika saker i jeanstyg här rätt så ofta. Det kommer bland annat att bli väskor. De har fattat det här med att vi behöver använda jeans igen eftersom det går åt så mycket vatten och kemikalier vid tillverkningen.
– Ett annat UF-företag håller på att utveckla en påse för gympakläder som man kan ha i sin vanliga skolväska. Den måste vara vattentät och då har jag kommit på att jag kan föreslå dem att använda gamla paraplyer, så då har jag lagt undan ett gäng gamla paraplyer, säger Eva Svensson på Cirkuläran.
Under det första kvartalet nästa år får UF-företagare på gymnasiet tillgång till en lokal i city där de kan testa sina affärsidéer. Kvartal två 2024 kommer Mälardalens universitet att tillsammans med tre cykelbutiker ordna en cykelmekardag. Mälardalens universitet stöttar cykelbutikerna genom att studenter får hjälpa dem med sin digitala marknadsföring.
– Det är just för att främja att man väljer cykeln som färdmedel lokalt, säger Simon.
Det tredje kvartalet nästa år kommer föreningen Eskilstuna makerspace att ställa ut på Retuna, Tuna park och i city. I makerspace delar medlemmarna kunskap om hantverk, teknik, reparation och hållbart återbruk. Medlemmarna får även tillgång till makerspaces labb på Retuna.
Simon menar att aktiviteter som fungerar bra kan komma att permanentas.
– Sedan under processen kommer vi att också att hitta nya aktiviteter som vi lägger till.
Det nya initiativet Handla hållbart är en del av det större projektet Handla för Eskilstuna som tillkommit genom Affärsplan Eskilstuna.
– Vi vill att alla konsumenter i Eskilstuna ska handla i affärer i Eskilstuna medan företag ska handla av andra företag. Vi vill till exempel att man gör offentliga upphandlingar lokalt.
Handla för Eskilstunas projektgrupp består för närvarande av centrumledarna för Retuna och Tuna Park samt representanter för Position Eskilstuna och centrumbutiken Tre smeder. Gruppen kommer enligt Simon att utökas med en representant för Cirkuläran och en eller två representanter för fastighetsägare i city.