– Vi vill skaffa oss kunskap och lyfta fram dessa kvinnor som lever under mycket svåra förhållanden, säger Catarina Andersson som är informations- och barnansvarig på Moa.
När Moa ansökte och fick pengar från brottsoffermyndigheten bjöd föreningen in kvinno- och tjejjouren Atim i Malmö som under det senaste året på uppdrag av Malmö stad, arbetat med att skydda och hjälpa papperslösa kvinnor som misshandlats och utnyttjats. På fredagen fanns Fariba Shojaei och Katarina Silfver från Atim i Eskilstuna för att berätta om hur de byggt upp sin verksamhet.
– Under 2012 har vi genom olika kanaler fått kontakt med och lyckats hjälpa fyra kvinnor och deras barn, berättar Katarina Silfver från Atim som säger att det handlar om kvinnor som står fullständigt utanför samhället.
– De kan inte anmäla den som misshandlar, då riskerar de att kastas ut. Ofta är de traumatiserade av krigs- och flyktupplevelser och vet inget om det svenska samhället. Deras barn lever i en mycket svår hemmiljö.
En av kvinnorna, gravid med ett barn, kunde Atim hjälpa så att hon fick mödravård till reducerad kostnad. Numera har hon permanent uppehållstillstånd, men börjar sitt nya liv med 60 000 hos Kronofogden eftersom hon som papperslös själv måste betala för förlossningsvården.