Han är Christer Åkerlund, 41, och han tog chansen att ge sig in i vikariesvängen för att få byta missbruksvården i Trosa mot Eskilstuna för ett år.
Sedan i januari har han vikarierat som teamledare på Beroendecentrum Ung i Eskilstuna, och hoppas att han får en chans att fortsätta även efter det att ordinarie teamledare är tillbaka på posten.
När man får tala med Christer Åkerlund ett ögonblick så visar det sig att han har alla de aktuella siffrorna för hur tidigt skolbarnen i dag kommer i kontakt med antingen alkohol eller andra droger, och han kan de flesta siffror ända tillbaka till den punkt på tidsaxeln där mätningarna inleddes.
Han slår snabbt fast att massmedia ofta bjuder på en skev bild som i värsta fall kan ge ungdomarna själva en uppfattning att det måste vara något fel på mig. Är jag landets enda 15-åring som ännu inte testat alkohol? Eller är jag ensam i min årskull som inte rökt marijuana.
– TV 4:s "Kalla fakta" körde ett program som hette "Generation cannabis" och det ger väl inte direkt bilden att det handlar om sexton procent av alla killar i årskurs 2 på gymnasiet, tretton procent av alla tjejer i samma årskull som någon gång provat cannabis. Av dessa är det inte ens hälften - sex procent - går vidare och prövar igen.
Utvecklingen ser likadan ut när det gäller alkohol.
– 1971 visade undersökningar att det var 88 procent av alla högstadieelever som druckit sig berusad någon gång. I dag är den siffran nere under 50 procent. Det är alltså i dag mer normbrytande att dricka alkohol än att inte göra det.
Detta är viktigt. För helt plötsligt behöver ingen ung människa längre grunna på om han eller hon är ensam om att ännu inte tagit sig en fylla ännu. Han eller hon vet att så inte är fallet, långtifrån.
Men samtidigt finns inget utrymme att nöjt slå sig ned och njuta av den förbättrade statistiken.
– Det finns mycket att ta tag i. Det vore naivt att tro något annat.
Christer Åkerlund är själv inte absolutist men hans umgänge med alkohol är ytterst måttfullt. Han skulle i dag aldrig drömma om att vistas ute i offentligheten i berusat skick.
Men självklart påbörjades hans egen karriär onödigt tidigt. Han var 15 och gick i höstterminen i nian när han blandade alldeles för mycket plommonvin med gin. Och löftet om aldrig igen överlevde bara ett drygt halvår när skolslutet skulle firas i sällskap med sex klasskamrater och med ett tequilarace, som inte heller slutade särskilt väl.
I dag är Christer den förste att medge att så här ska det självklart inte gå till. Det är på tok för mycket som kan stå på spel...
– Speciellt med tanke på att yngre människor är sämre rustade att tackla alkohol. Det är så. Det är också vetenskapligt belagt.
– Alkohol är krasst sett att jämställa med nervgift.
En karriär som fotbollsspelare följde och kanske var det på fotbollsplanen som en spirande nyfikenhet på beteendevetenskap väcktes. En vetenskap Christer än i dag studerar.
Frågan om han var lika lugn och samlad och lågmäld på fotbollsplanen som i dag gör honom full i skratt.
– Njaej, jag var ganska hetlevrad. Jag var väl lite grand som Håkan Mild, in med full kraft i varenda situation, eller kanske lite mer som Paul Ince. Full satsning i alla lägen och vann nästan varenda nickduell på ren och skär vilja.
Positionen på planen var backen eller innermittfältet och de gula och även röda korten haglade tidvis över en ung och oftast ganska oförstående Christer. (– Men domarn, jag vidrörde honom knappt, säg att du ser skillnad på verkligt ont och ren och illvillig filmning..?)
Men han minns än i dag vändpunkten när han bestämde sig för att försöka gå till botten med de mekanismer som utlöser ett utbrott av vrede. Och han minns tydligt när han lugnt valde att inte styra bort från frontalkollisionskursen när en motståndare utsatte honom för diverse tjuvnyp.
– I stället för att sparka killen av planen så väljer jag att inte göra något alls. Och det kändes bra.
Hur det kom sig berodde på att Christer helt enkelt projicerade en bild att han kanske en dag skulle tvingas möta sin motståndare på fotbollsplanen på en helt annan arena. I samtalsterapi exempelvis.
I dag har Christer flera års yrkeserfarenhet från drog- och alkoholpreventiva insatser i först Trosa och nu ett år även i Eskilstuna.
Han är nöjd med Eskilstunas skyddsnät och menar att det förbättras steg för steg.
– Jag brinner för detta med mer samverkan mellan kommunen och barn- och ungdomspsykiatrin, och tror att vi kan berika varandra med våra skilda kompetenser. Tidigare har vi mer jobbat var för sig och så har det många gånger blivit dubbla insatser.
Men något utrymme att slå sig till ro och nöjt konstatera att statistiken ser så positiv ut och att insatserna blivit så mycket effektivare finns inte.
Speciellt inte när det hela tiden kommer nya droger, som nu senast den syntetiska cannabisen spice, som skördar dödsoffer.
– Det framställs på något underligt sätt som någon form av cannabis light, men det ska nog inte alls liknas vid cannabis. Det är framställt på ett laboratorium någonstans och verkar direkt farligt.
Christer tror att alkoholen skördar avsevärt fler offer, men understryker att en omkommen ungdom självklart är en för mycket.
Vad som krävs här är bland annat en lagstiftning som fungerar snabbare och effektivare. Det borde vara bortom alla rimligheters gränser att det finns legala nätdroger av det enkla skälet att någon substans ännu inte hunnit narkotikaklassas.
Men är det möjligt att genom en diskret blick se på ett barn eller en ungdom om han eller hon är på väg i fel riktning?
Christer nickar.
– Det kan börja med skolk och att man kommer i kontakt med andra som är ute på samma struliga väg.
– Du måste prata med dina barn. Börjar det bli svårt att prata så kan det i sin tur vara en signal att något är på väg åt fel håll.
Här finns det mycket hjälp och stöd att få för en förälder som vill göra skillnad och just vikten av ett fungerande föräldrastöd poängterar Christer flera gånger.
Alla svenska städer jobbar inte exakt efter samma mall och en del städer lägger sina preventiva insatser på en medvetet låg nivå.
– Jag vet att i Majorna i Göteborg jobbar man med tobakspreventiva insatser. Här utgår man från att man minskar risken för att ungdomar ska dyka på cannabis om man på allvar lyckas varna för vanliga cigaretter.
– I Örebro har man sin Effekt som är en metod där man möter föräldrar man trycker hårt på att försöka fördröja ungdomars första kontakt med både tobak och alkohol.
Frågan om det allra bästa motmedlet mot missbruk och annan kriminalitet följs av en kort betänketid:
– En fungerande skola, svarar han slutligen. Det är helt enkelt oslagbart. Men vid sidan av en god utbildning behövs också ett hopp om en god framtid.