Viktigt med avtal när man anlitar hantverkare

Funderar du på att bygga en altan till våren? Eller på att renovera köket? Se upp för fallgropar och var noga med att skriva avtal om du anlitar hantverkare, råder konsumentvägledaren.

Eskilstuna2014-02-06 05:30

— Det är ju nu som folk sitter hemma på sina kammare och funderar på om de ska renovera eller bygga ut, säger konsumentvägledaren Christine Fransholm vid Eskilstuna kommun. Hon rekommenderar att man tar kontakt med konsumentvägledningen innan man anlitar hantverkare.

— Man kan bolla frågor med oss. Vi ger råd och tips på vad man ska tänka på innan man anlitar hantverkare.

Att renovera eller bygga om innebär ofta en stor investering, men det är inte alltid resultatet blir som man tänkt sig. Av de totalt 898 klagomål som förra året kom in till konsumentvägledningen i Eskilstuna handlade 149 om boende. Det är bara tele, tv och internet som orsakar fler klagomål än boendefrågor. Många av klagomålen handlar om hantverkstjänster, och att arbetet blivit dyrare eller inte utfört på det sätt som man trodde var överenskommet.

— Fallgroparna är ju att man inte har något skriftligt avtal. Om problem uppstår blir det väldigt svårt att bevisa vilket pris man kommit överens om, hur arbetet ska utföras, när arbetet ska vara klart och vem som ska betala för material. Har man ett avtal så har man något att luta sig mot, säger Christine Fransholm.

Konsumentverket rekommenderar att man använder Hantverkarformuläret som är en avtalsmall som finns på www.omboende.se.

— En annan sak som är vanligt är att det inte blir som man tänkt sig. Jag brukar alltid uppmana folk att bifoga ritningar och bilder och se till att de blir en del av avtalet. Då har du visat att det är den typen av kakel, det är den här typen utförande du vill ha.

Det är även viktigt att avtala om tilläggsarbeten som kan uppstå under arbetets gång. Innan man skriver avtal bör man dock kolla upp hantverkaren noga.

— Ta in referenser, ta in offerter från flera, hör efter med vänner och bekanta om de har rekommendationer, kolla att hantverkarna har F-skatt, kolla att de har försäkringar, kolla att de inte har skulder. Man kan ringa Allmänna reklamationsnämnden och höra om hantverkaren fått anmälningar från missnöjda kunder.

Konsumentverket har tagit fram ett informationsmaterial som syftar till att minska risken för missförstånd. Materialet består av två broschyrer – den ena riktar sig till hantverkare och den andra till konsumenter. Broschyren som riktar sig till konsumenter innehåller bland annat en checklista som man kan ta hjälp av när man ska bygga om eller renovera.

Enligt Christine Fransholm kan det vara klokt att köpa det material som behövs till bygget eller renoveringen av den hantverkare som man anlitar för att utföra arbetet.

— Man kanske vill köpa materialet själv för att få ner priset, men om det blir problem kan man få svårt att bevisa om det var fel på materialet eller om det var hantverkaren som gjorde fel.

Christine Fransholm avråder från att betala hantverkaren i förskott. Om man inte är nöjd har man rätt att hålla inne med pengar motsvarande vad det kostar att få felet åtgärdat.

— Är man inte nöjd så reklamerar man. Pengarna är ju en av de påtryckningar som man faktiskt har för att få det här gjort. Hänvisa till att konsumenten har sitt skydd i konsumenttjänstlagen.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om