Sedan ett år tillbaka har Viljo arbetat med att landsätta organisationen Joshua i Eskilstuna. Föreningen har i-dag 67 medlemmar och målet är att få med alla i verksamheten.
– Först av allt behöver vi en lokal. Många har försökt men alltid mötts av svar som ”vi återkommer”, ”ledsen men den har redan hyrts ut”. Fördomarna är fortfarande starka, men jag känner ändå att det finns hopp. Det går trots allt år rätt håll.
”Ett positivt möte”
I förra veckan träffade Joshua, där Viljo är ordförande, fyra representanter från kommunen – Jimmy Jansson, vice ordförande i kommunstyrelsen, Kristina Eriksson, ordförande i kultur- och fritid, Sarita Hotti, ordförande i arbetsmarknad- och familjenämnden samt Johan Nilsson, ordförande i barn och utbildningsnämnden.
– Jag uppfattar det som ett mycket positivt möte och politikerna lovade hjälpa oss att hitta en lokal och kontakta Kommunfastighet, säger Viljo Mannerlinna.
En central punkt att träffas på uppfattar Viljo som en nyckel till att lyckas med Joshua – en organisation som i första hand vänder sig till finska romer, ung som gammal.
Viljo numrerar Joshuas arbete i fyra punkter:
1) Attityden mellan romer och majoritetsbefolkningen måste förändras.
2) Varje barn ska ha godkända betyg i alla kärnämnen.
3) Informationen ska förbättras. Samarbete med ABF har redan inletts och leds av Richard Nyman.
4) Eskilstunas näringsliv ska påverkas.
– Att få jobb är extra svårt för romer, säger Viljo, som är utbildad behandlingsassistent, men arbetslös. Hans hustru Nina är socionom och arbetar som förskollärare på finska förskolan Erkki.
– Vi flyttade till Eskilstuna för Märsta för ett år sedan och jag har märkt att det är kärvare på arbetsmarknaden här. I Stockholm var det lättare.
Nu vädjar Viljo Mannerlinna till Eskilstuna kommun – hjälp oss med en lokal!
– I dag finns ingenstans där romer kan träffas. Helst av allt önskar jag att lokalen kan bli en träffpunkt inte bara för romer utan också en plats där människor av alla nationaliteter kan mötas, prata och lära av varandra.