Kommunen inleder samarbete med Idrott utan gränser

Kommunen har inlett ett nytt samarbete med Idrott utan gränser. Genom att slussa in barn och ungdomar i föreningslivet ska kriminaliteten i stan minska på sikt. "Ungdomar bör rimligtvis skjuta fotbollar, inte varandra", säger Josefine Helleday (S).

Josefine Helleday (S) är kommunalråd med ansvar samordning av kommunens trygghetsarbete.

Josefine Helleday (S) är kommunalråd med ansvar samordning av kommunens trygghetsarbete.

Foto: Joakim Serrander

Eskilstuna2023-06-07 20:55

Tillsammans med Idrott utan gränser ska Eskilstuna kommun få fler barn och ungdomar i stan att söka sig till idrott, istället för att hamna i riskfyllda miljöer och på sikt i kriminalitet.

– Jag ser framför mig att vi som kommun ska erbjuda en känsla av social samhörighet för barn och unga tidigt, innan de kriminella gängen hinner göra det. Det är jätteviktigt. Vi har stora problem med att det fylls på med barn och ungdomar i de kriminella stadsdelsnätverken, säger Josefine Helleday, kommunalråd med ansvar för samordning av kommunens trygghetsarbete.

Tanken är att bjuda in idrottsföreningar till skolorna för att introducera ungdomarna till olika sporter, och på så sätt få dem intresserade av att söka sig till föreningar.

– Är man lärare så har man sin läroplan att följa. Så när det är dans så kommer det en lokal dansskola som visar barnen hur man dansar, istället för att läraren själv ska göra det. Det som händer då är att barnen blir mer inspirerade. De ledarna kanske snurrar, breakar och hoppar, barnen tycker då att det är roligt och vill vara med och delta, säger Admir Lukacevic, grundare av Idrott utan gränser.

Han säger att barnens självförtroende på så sätt växer och de vågar delta och prova på idrotter. De ska även introduceras för idrottsaktiviteterna på rast, efter skoltid och på lov.

Arbetet med Idrott utan gränser fokuserar på ungdomar i årskurs fyra till nio och drar igång på riktigt till höstens terminsstart.

– Ungdomar bör rimligtvis skjuta fotbollar, inte varandra. Idrotten i sig är viktig av flera aspekter. Det har positiv effekt när det gäller överenergi, koncentrationsproblem eller andra typer av problem som gör att man kan halka efter i skolan och därav hamna i en riskfylld miljö. Sedan är det också en samhällsgemenskap, säger Josefine Helleday och fortsätter:

– Många barn som växer upp i våra utsatta stadsdelar har svag tilltro till det offentliga, inte minst för att man ärvt den uppfattningen. Då måste vi försöka erbjuda en känsla av ökad tillit, samhörighet och gemenskap, för att de inte av olika anledningar senare ska bli ett lätt byte för kriminella att plocka upp.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!