– För oss är det självklart att man får gå i skolan, till och med gratis, men i många länder är det inte det, säger Keng Su Nilsson.
Hon vet vad hon talar om eftersom hon själv har bakgrund i Kina och Vietnam.
– Hade jag bott kvar hade jag med största sannolikhet inte fått gå i skolan. Jag känner mig privilegierad på många sätt och tycker att det är viktigt att jag använder det till något bra.
SörmX är ett utvecklingsprogram för blivande entreprenörer som har potential att förändra vårt sätt att leva. Keng är en av elva entreprenörer som för närvarande deltar i programmet. Hon har tagit fram en utbildningsprodukt som föräldrar ska kunna köpa till sina barn. För varje produkt som säljs i Sverige går en produkt gratis till ett behövande barn i ett utvecklingsland.
– Om man får drömma stort hoppas jag att det inte bara är en slags produkt i ett land utan jag tänker mig mycket större än så: att kunna hjälpa barn och även kvinnor i utsatta situationer att få möjligheter som de inte har idag, säger Keng och fortsätter:
– Det ultimata vore om produkterna tillverkades i samma land där barnen finns, och på så sätt kan det även ge arbetstillfällen till de som idag inte kan försörja sig. Och självklart även ge förutsättningar för goda arbets- och levnadsvillkor.
Enligt Unicef är det totalt 258 miljoner barn i skolåldern som inte går i skola världen över. Den allra främsta orsaken är fattigdom. I många länder slukar skolavgifterna en stor del familjens inkomst och föräldrarna har inte råd att skicka barnen till skolan. Andra anledningar är enligt Unicef att skolan ligger för långt bort från hemmet, att barnen behöver stanna hemma för att sköta hushållssysslor eller att barnen har hoppat av skolan för att de inte förstår språket som undervisningen sker på.
Idén fick Keng redan för tio år sedan under studietiden på Mälardalens högskola. Nu när hon har etablerat sig som teknikkonsult och bildat familj känner hon att tiden är mogen för att ta nästa steg och göra verklighet av sin idé.
– När jag såg annonsen om SörmX tänkte jag: 'När ska jag göra det om inte nu?' Så jag ansökte och kom med.
Kengs koncept befinner sig fortfarande i ett tidigt skede och hon vill i dagens läge inte avslöja alla detaljer om produkten samt om hur det kommer att fungera.
– Jag har produktidén, jag har prototypförutsättningarna, men det är ju mycket mer som behövs för att det ska funka. Det är där SörmX kommer in i bilden.
Utmaningarna handlar bland annat om hur produkten ska nå de behövande barnen. På den punkten menar Keng att SörmX investerare har kommit in lägligt och pratat om hur de kan bidra med sina kompetenser. Deltagarna i programmet har fått träffa flera investerare som har bred erfarenhet och med olika slags investeringsprofil.
– Jag tror många av oss skulle ha stor nytta av att ha mer kontakt med dem i ett tidigt stadie för att förstå vad en investerare letar efter och vilket som är det bästa valet för ens idé, säger Keng.
Hon tycker att en slogan som hon hört under utvecklingsprogrammet är bra: "Fail fast, fail cheap and fail forward".
– Sett till statistiken för lyckade entreprenörer är det mycket vanligt att de misslyckats många gånger innan de hittar rätt i sitt erbjudande och når framgång. Så man kan säga att för att lyckas behöver vi misslyckas. Hur vill vi misslyckas? Vill vi göra det billigt, snabbt och effektivt och ta lärdomar och fortsätta framåt eller vill man sitta i sin vrå för sig själv och rå om sin unika idé och inte gå framåt? SörmX har hjälpt mig att upptäcka saker som inte funkat i min idé. Nu är jag på banan igen.